Volledig scherm
© Thinkstock

Dakloze als ‘kostganger': in Breda kan het binnenkort

BREDA - De stichting De Herberg wil in Breda daklozen die niet zijn verslaafd en ook geen psychische problemen tijdelijk onderbrengen bij mensen die thuis nog een kamer over hebben. In Amsterdam is al met succes geëxperimenteerd met het project dat de naam ‘Onder de Pannen’ heeft gekregen.

De Herberg verwacht dat iets vergelijkbaars ook in Breda mogelijk is wanneer de gemeente zo’n 60.000 euro bijdraagt en de woningcorporaties willen samenwerken.

Aantrekkelijk

Maar nog belangrijker is dat deelnemers gebruik kunnen maken van de zogenaamde ‘kostgangersregeling’. Kort samengevat komt het er op neer dat mensen die een kamer beschikbaar stellen aan een dakloze niet achteraf met een aanslag van de Belastingdienst worden geconfronteerd. Vooral voor mensen met een bijstandsuitkering is dat aantrekkelijk, zegt Frans Emmerik van De Herberg, een nadrukkelijk christelijke organisatie.

Quote

Angst bij mensen dat ze worden gekort op hun uitkering.

Frans Emmerik, Stichting De Herberg

De stichting richt zich met name op daklozen die niet zijn verslaafd en ook niet kampen met psychische problemen. ,,Het gaat om de mensen die bijvoorbeeld hun baan zijn verloren of die door een scheiding geen dak meer boven hun hoofd hebben. Die voelen zich helemaal niet thuis tussen die andere mensen. En wij vinden eigenlijk ook dat ze daar niet thuis horen’’, zegt Emmerik.

Quote

Ik denk stiekem dat er een grote groep daklozen is en dat die alleen maar groter wordt.

Frans Emmerik, Stichting De Herberg

De voormalige corporatiedirecteur die nu een adviesbureau in Bavel runt weet dat er op dit moment twee mensen zijn die klaar staan om een dakloze op te vangen. Dat zijn er nog niet zo veel, maar daar komt verandering in wanneer de ‘kostgangersregeling’ in stelling wordt gebracht: ,,Nu leeft met name bij mensen die in de bijstand zitten de angst dat ze worden gekort op hun uitkering. Als dat is geregeld verwacht ik dat het aantal mensen dat wil helpen snel oploopt. Dan is het namelijk gewoon een legale vorm van onderhuur.’’

Een dakloze die via De Herberg in een Bredaas huishouden wordt ondergebracht, mag daar maximaal een jaar blijven wonen als ‘kostganger’. Dat het noodzakelijk is om deze vorm van opvang te regelen staat voor de bestuurders van De Herberg buiten kijf. ,,Ik denk stiekem dat er een grote groep daklozen is en dat die alleen maar groter wordt’’, verzucht Emmerik, die het project daarom omschrijft als een ‘goede toevoeging voor de stad Breda’.

  1. Schrijfactie Amnesty International in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’
    PREMIUM

    Schrijfac­tie Amnesty Internatio­nal in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’

    BREDA - ,,Het zijn jongeren met nog te verwezenlijken dromen.” De Bredase Odile denkt lang na. Kijkt naar de foto’s en de verhalen van de Wit-Rus Emil Ostrovko (17) en de Soedanees Magai Matiop Ngong (15). ,,En wat hebben ze nou gedaan? Je zou zo graag alle onrecht uit de wereld willen helpen. Wat was hun intentie? Mensen mogen fouten maken, ze moeten de kans krijgen om het recht te zetten.”

In samenwerking met indebuurt Breda