Volledig scherm
Hulpverleners kwamen te laat om het leven van Peet van der Linde te redden. © foto ANP/MARICMEDIA

David J., mede-verdachte van liquidatie Peet van der Linde in Breda: ‘Ik zou nooit van mijn leven iemand helpen om het leven te brengen’

BREDA – David J. uit Sprundel, verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Peet van der Linde in Breda, heeft maandag in de rechtbank gezegd dat hij ‘nooit van zijn leven’ zou helpen iemand om het leven te brengen. ‘Al zit ik aan de grond’, aldus J. tegen de rechter.

Van der Linde werd op 6 januari 2017 geliquideerd op de hoek van de Lunetstraat en het Dijkplein in Breda. Corné R. staat samen met de twee mede-verdachten Piet S. uit Etten-Leur en David J. uit Sint Willebrord, terecht. Van de drie verdachten heeft Corné R. - ook wel Neke genoemd - bekend dat hij zijn maat zou hebben doodgeschoten. R. verklaarde tijdens de zitting dat hij daarvoor niet was gedwongen of betaald.

Van der Linde was naar een feest geweest van zijn vriend Piet S. bij café ’t Hoekske. S. wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord. 

Toen Van der Linde het feest verliet werd hij luttele meters verder met een automatisch vuurwapen doodgeschoten. De schutter werd daarop opgehaald in een zwarte BMW, die later uitgebrand werd gevonden in Essen.

Grote schuld

Volgens de advocaat van R. is er geen sprake van moord, maar van doodslag. Er zou stelselmatig niet zijn betaald voor horloges die R. aan Van der Linde leverde, vertelde R. bij de politie. Daardoor had zich een grote schuld ontwikkeld.

Justitie denkt dat er wel een vooropgezet plan was om Van der Linde te doden. Dat Piet S. opdrachtgever was en dat R. schoot. David J. zou ook in dat scenario de bestuurder van de BMW zijn geweest.

In samenwerking met indebuurt Breda