De val van camping Fort Oranje: een jaar in vogelvlucht

TIJDLIJNPrecies een jaar geleden greep de overheid keihard in op wat de meest bekende (en beruchte) camping van Nederland was: Fort Oranje in Rijsbergen. 

Inmiddels is het terrein waar tot vorig jaar arbeidsmigranten, sociaal zwakkeren en criminelen onder soms erbarmelijke omstandigheden moesten leven, volledig ontruimd. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in woord en beeld die zich daar daar de afgelopen twaalf maanden afspeelden.

9 juni 2017

Na jarenlange misstanden en gewelddadige incidenten besluit burgemeester Leny Poppe-de Loof van de gemeente Zundert dat het genoeg is. Op 9 juni maakt de burgemeester op een speciaal belegde persconferentie bekend dat camping Fort Oranje moet sluiten. In de maanden daarvoor is de camping veelvuldig in  het nieuws geweest. SBS komt met een serie over het leven en de slechte woonomstandigheden van de bewoners. Kort daarop bezoekt  - toen nog - vicepremier Lodewijk Asscher de camping en roept dat het afgelopen moet zijn met Fort Oranje. 

Volledig scherm
Eind februari vorig jaar, kort voor de verkiezingen, bezoekt (toen nog) vice-president Lodewijk Asscher Fort Oranje. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

22 juni

Twee weken later, op donderdag 22 juni, kondigt Engel aan dat hij zelf gaat stoppen met de camping. Op 3 juli gaat het gas, water en stroom voor de ruim 600 bewoners eraf, dreigt hij. Nog diezelfde midddag besluit de gemeente Zundert het beheer van de camping over te nemen. Engel wordt van de camping gestuurd en vervangen door een fikse politiemacht en ingehuurde beveiligers. 

Volledig scherm
Eigenaar Cees Engel is des duivels als hij hoort dat zijn camping dicht moet. Agenten houden de campingeigenaar tegen als medewerkers van de gemeente Zundert brieven willen gaan uitdelen aan de bewoners waarin de sluiting wordt aangekondigd. © Joyce van Belkom

Juli

In de weken na de overname van de camping blijkt dat de gemeente een jaar de tijd neemt het 26 hectare grote terrein te ontruimen. Veld voor veld moeten de bewoners vertrekken.

Augustus

De bewoners krijgen een vergoeding van 1.300 euro om hun caravan naar elders te verplaatsen. Caravans die achterblijven worden gesloopt of weggetakeld. 

Volledig scherm
© Joyce van belkom

September

De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de bewoners. Alleen de echt hulpbehoevenden krijgen hulp bij het vinden van nieuwe huisvesting. Uiteindelijk komen 106 van de ruim duizend bewoners daarvoor in aanmerking. 

Volledig scherm
© ad.nl

Oktober

Engel spant een rechtszaak aan tegen de ontruiming van de camping. Veel bewoners doen hetzelfde. Maar de rechter besluit dat de ontruiming mag doorgaan.

Volledig scherm
© Joyce van Belkom

November

De overgebleven bewoners klagen over het straffe regime op de camping. Ze hebben het over 'strafkamp Fort Oranje'. Iedereen moet zich voortdurend legitimeren en er is een avondklok ingesteld.

December 

Op 6 december wordt het laatste veld ontruimd. Vanaf dat moment wordt de camping nog slechts door een handjevol mensen bewoond. De ontruiming gaat met veel emoties gepaard. Bewoners huilen, een enkeling verzet zich en wordt gearresteerd. 

Volledig scherm
© joyce van belkom

Januari 2018

De gemeente heeft op het terrein van het voormalige AZC in Rijsbergen 39 stacaravans laten plaatsen waar gezinnen met kinderen van Fort Oranje tijdelijk worden opgevangen.

Volledig scherm
© Joyce van Belkom

Februari

De gemeente stuurt de voorlopige rekening van de ontruiming, 5,3 miljoen euro, van de camping naar Engel. Maar die weigert te betalen. 

Maart

Cees Engel mag van de gemeente zijn camping niet betreden. Maar na tussenkomst van de rechter wordt dat gebiedsverbod geschrapt.  Desondanks wordt hij zonder pardon er weer afgezet als hij een poging doet het terrein op te komen. 

Volledig scherm
© Joyce van Belkom

April

Het Instituut Fysieke Veiligheid heeft de overheidsaanpak van Fort Oranje onderzocht en concludeert dat die aanpak gerechtvaardigd is.

Mei

De eigenaar van Fort Oranje begint een nieuwe rechtszaak. Omdat die de rechtbank in Breda van partijdigheid beschuldigt, wordt geëist dat deze rechtszaak door de rechtbank Utrecht wordt behandeld.

Juni

De gemeente besluit de camping die een jaar geleden werd afgenomen van Cees Engel, vooralsnog niet terug te geven zoals eerder was gezegd. Eerst de miljoenenrekening van de ontruiming betalen, luidt het credo van Zunderts burgemeester Leny Poppe-de Looff. 

In samenwerking met indebuurt Breda