Volledig scherm
De politie onderzoekt een criminele moord in de Roeselarestraat in Breda. Zulke zware zaken zijn er veel in de politieregio. Ze vergen veel politiecapaciteit. Mede daarom wil de regio meer agenten. © Perry Roovers / MaRicMedia

Den Haag stuurt 135 extra agenten naar West-Brabant

BREDA/DEN HAAG - Den Haag lijkt de roep om meer agenten uit de politieregio Zeeland West-Brabant te hebben gehoord. De eenheid krijgt er dit jaar structureel 135 agenten bij, op een huidige bezetting van 3.375 fte. Dat is een veelvoud van wat bijvoorbeeld de politie Amsterdam extra krijgt.

Dat staat in een voorstel van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de landelijke verdeling van een extra pot van 267 miljoen euro voor de politie. De cijfers lekten gisteren uit via dagblad De Telegraaf en worden niet weersproken door het ministerie.

Als het aan het departement van minister Grapperhaus ligt, komen er landelijk 1.111 agenten bij, van wie 744 rechercheurs en wijkagenten. De regionale eenheden krijgen nog eens 213 hoger opgeleide rechercheurs extra in de strijd tegen zware, ondermijnende criminaliteit en cybercrime.

Quote

We zijn er nog niet, maar dit zijn goede eerste stappen in een marathon

Paul Depla

Verheugd

Burgemeester Paul Depla van Breda reageert verheugd: ,,Ik ben blij dat we verhoudingsgewijs veel krijgen. Het is ook hard nodig." Depla had in verband met het toenemende criminele geweld en de ondermijnende misdaad in de regio om 250 extra rechercheurs gevraagd. ,,We zijn er dus nog niet, maar dit zijn goede eerste stappen in een marathon." Ook andere regionale bestuurders en de politie-eenheid zelf maakten zich begin dit jaar sterk voor meer mankracht.

Geen besluit

Het ministerie benadrukt in een reactie dat er nog geen besluit ligt. ,,De minister onderhandelt nog met betrokkenen bij het politiebestel, onder wie de regioburgemeesters", legt zijn woordvoerder Daan van der Staaij uit. Haagse bronnen verwachten evenwel geen grote wijzigingen meer.

Al zijn niet alle regioburgemeesters blij met de huidige verdeling. De grote 'verliezers' zijn de korpsen van Amsterdam en Den Haag. Zij krijgen er respectievelijk 60 en 91 agenten bij. Amsterdam vroeg 500 agenten meer.

Het kabinet investeert dit jaar 267 miljoen structureel extra in de politie en in de komende vier jaar in totaal bijna 1 miljard euro. Dat is bovenop de bestaande begroting van 5,5 miljard voor de politie.

Volledig scherm
Burgemeester Paul Depla van Breda © ANP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Leerlingen Nassau winnen debatwedstrijd

    Leerlingen Nassau winnen debatwed­strijd

    Na een tweede plaats vorig jaar zijn leerlingen van de Nassau Scholengemeenschap in Breda er in geslaagd eerste te worden in de landelijke debatwedstrijd voor scholieren. Om de prestigieuze wedstrijd van het Lagerhuis van BNN/VARA te winnen, moesten Mats Liesker, Guus Boeren (beiden 4VWO), Roos van Deijck, Paula Mosquera Marquez en Lukas van Dongen (6VWO) eerst met plaats- en provinciegenoten afrekenen. Dat gebeurde nog in een team van tien, dat voor de finale tot vijf werd 'afgeslankt'. Zondagavond werd de finale op tv uitgezonden.

In samenwerking met indebuurt Breda