Volledig scherm
Robin Borneman. © Jos van den Broek

Deze artiesten moet je zaterdag zien bij Breda Barst

BREDA - Breda Barst is al jaren een mix van een gezelligheids- en belevingsfestival. Voor wie toch voor de muziek gaat is er genoeg te signaleren. Zit er een nieuwe Kensington, Jett Rebel of Triggerfinger tussen de artiesten die dit jaar op het podium staan? Popjournalist Willem Jongeneelen ging alvast op onderzoek uit en tipt voor zaterdag de volgende vijf namen.

Robin Borneman (Amstel Podium, 18.00 – 18.45 uur)

Singer-songwriter uit Oss met twee carrières. Tot in Amerika treedt hij op in stadions als frontman van het symfonische rockorkest Trans Siberian Orchestra. Die band lijfde hem in nadat ze hoorden hoe bijzonder hij klonk als singer-songwriter met machtige whiskystem in spookachtige songs waarin Tom Waits en 16 Horsepower doorklinken.

EUT (Amstel Podium, 19.15 – 20.05 uur)

Vreemde naam, oorspronkelijk de bijnaam van zangeres Megan de Klerk. Wel een die zijn nut aantoonde, want EUT, dat vergeet je niet zo snel. EUT is nu een Utrechts academiebandje, een van het meest eigenwijze soort. Twee meiden, drie mannen met pakkende popsongs, beïnvloed door Beck, Blur en euh…Beyoncé. Vroeger toch.

Joshua J (Avans Suikerbeat, 20.30 – 21.00 uur)

Het zal je maar gebeuren: je brengt als rapper een debuut EP uit en de Amerikaanse grootheid Dr. Dre tipt je in zijn Beats of the Week-playlist. Het overkwam Joshua J uit Breda. Hij begon op zijn zesde met pianospelen, ging naar dezelfde middelbare school als Tiësto, volgde voor de grap een DJ-les, zit nu op de Herman Brood Academie en bezit al een eigen label.

Everlast (Amstel Podium, 20.35 – 21.30 uur)

De Iers-Amerikaanse Erik Schrody is een blanke rapper/singer-songwriter die graag the blues bezingt. In 1992 was hij als rapper van House Of Pain wereldnieuws dankzij zijn hit Jump Around. Hij kan waarschijnlijk van de royalty’s met pensioen. Desondanks blijft hij scherpe teksten schrijven en zijn ongezouten mening geven over de pers en politici.

SPIRITBOX (Future Stage, 21.30 – 22.00 uur)

Nieuwe indierock band (opgericht in 2017) bestaande uit vijf ervaren Bredanaars. Hun specialiteit: dynamische, duistere songs waarin geestverschijningen, outlaws en vliegende inktvissen een plek vinden. Goed dus dat ze zo laat mogen spelen. Hun single Rivals is tijdens dit optreden exact één dag uit. Waarschuwing: melancholieke passages en explosieve uitbarstingen wisselen elkaar af.

  1. Kerk afgeladen vol leutvierders tijdens Oeledienst in Breda: ‘Mag er over (broeks)pijpen gezongen worden?’

    Kerk afgeladen vol leutvier­ders tijdens Oeledienst in Breda: ‘Mag er over (broeks)pijpen gezongen worden?’

    BREDA - Dagjesmensen die - al dan niet geïnspireerd door het tv-programma 'Hier zijn de Van Rossems - die afgelopen zondag een bezoekje aan de Grote Kerk planden, staat bij binnenkomst een bijzondere verrassing te wachten. Vol ongeloof zien ze de kerk afgeladen vol zitten met leutvierders. Sommige bezoekers draaien meteen weer om, anderen blijven staan kijken en maken met hun telefoon foto's en filmpjes voor het thuisfront. De Oeledienst, de jaarlijkse carnavaleske kerkdienst in het Kielegat blijft een bijzonder fenomeen.

In samenwerking met indebuurt Breda