Een formatie muzikanten (met onder meer Eiji Hanaoka vanuit Tokio) speelt digitaal De Paarse Heide. Het had de opening moeten vormen van het 50e Breda Jazz Festival, maar die moet noodgedwongen worden uitgesteld door het coronavirus.
Volledig scherm
Een formatie muzikanten (met onder meer Eiji Hanaoka vanuit Tokio) speelt digitaal De Paarse Heide. Het had de opening moeten vormen van het 50e Breda Jazz Festival, maar die moet noodgedwongen worden uitgesteld door het coronavirus. © Facebook

Digi Jazz maakt Breda nu ‘the hottest online place in the south’

BREDA - De straten en pleinen van de Bredase binnenstad hadden vanaf deze Hemelvaartsdag moeten bruisen met mensenmassa's swingend op de jazzmuziek. Het kan niet. De 50e editie van het grootste evenement van Breda is geschrapt. Corona. Toch klonk vanmiddag het traditionele openingsnummer ‘De Paarse Heide’.

Klokslag een uur verschijnt er op de social-mediakanalen van het Breda Jazz Festival (via YouTube, Facebook en Instagram) een video online. Tien gerenommeerde muzikanten, onder wie de Japanse klarinetspeler Eiji Hanaoka, die gezamenlijk ‘De Paarse Heide’ ten gehore brengen.

Het Bredase volkslied luidt naar traditie het vierdaagse jazzweekend in, in het centrum van Breda. Het kan niet, het mag niet in de buitenlucht. Dus: online.

Digi Jazz

De muzikanten krijgen bijval van meer dan 40 zingende jazz-vrienden. Allemaal via de webcam vanuit ieders eigen huis gefilmd. Digi Jazz, om de liefhebbers thuis toch nog het jazz-gevoel mee te geven dat dit jaar gemist moet worden.

Bekijk hier de online opening van het Digi Breda Jazz Festival:

De komende dagen verschijnen er op gezette tijden oude filmbeelden online. Daarbij wordt de ‘normale’ programmering van het festival losjes gevolgd. Dus met een concertregistratie van het de hommage aan de New Yorkse concertzaal Carnegie hall op zaterdagmiddag en een gospelvideo op zondagochtend. 

Donderdagavond en zondagmiddag zijn er daarnaast twee livestreams te bekijken. Muzikanten die dit jaar op zouden treden, of voorgaande jaren al in Breda op het festival stonden, zijn door de organisatie gevraagd hun eigen muziekregistraties te plaatsen onder vermelding van #DigiBJF. 

Op zondagavond 19.00 uur ‘sluit’ het digitale festival en gaat de organisatie zich opmaken voor het feest van volgend jaar.

In samenwerking met indebuurt Breda