Dijkhoff haalt woede op hals na 'schaamteloze' reactie op vraag asielkind: ‘Ja, dus?’
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft zich allesbehalve populair gemaakt met zijn optreden in BNNVARA-documentaire ‘Terug naar Je Eige Land’. De Bredase politicus reageerde volgens honderden kijkers ‘schaamteloos’ en ‘onmenselijk’ op een 9-jarige jongen die vreest een uitzetting naar Irak niet te overleven. ,,Ja, dus?” De fractievoorzitter was vanavond onbereikbaar voor commentaar.
In de documentaire, die op 8 november wordt uitgezonden op NPO 3, volgt tv-persoonlijkheid Tim Hofman (30) vijf van de ongeveer vierhonderd kinderen die in Nederland zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen en wettelijk gezien terug moeten naar ‘hun eigen land’. Met 40.000 handtekeningen wil hij politici overtuigen om de kinderen in Nederland te houden.
Eén van die kinderen is de bijna negenjarige Nemr, een volgens Hofman intelligente jongen die maar één wens heeft: een bekende vlogger worden. Nemr is geboren in Nederland en begrijpt niet waarom hij nu nog terug moet naar Irak, een land waar voor een groot deel een negatief reisadvies geldt vanwege zware criminaliteit en de kans op terroristische aanslagen.
‘Ben je helemaal oké?”
Nemr is bang dat hem iets overkomt als hij uit Nederland wordt gezet. ,,Wat denk je wat er met je gaat gebeuren als je naar Irak gaat?”, vraagt Hofman, op het moment dat Klaas Dijkhoff (VVD) naast hem staat. Nemr hoeft niet lang na te denken: “Dood.” Na een ongemakkelijke stilte reageert Dijkhoff met een ondertussen gekraakte opmerking. “Ja, dus?”
Die reactie schiet bij veel kijkers in het verkeerde keelgat. ,,Oke Dijkhoff, als een kind recht tegenover je z’n angst uitspreekt, is jouw reactie: “ja, dus?” Ik weet niet, maar ben je verder helemaal oké?”, schrijft Martijn Francis op Twitter. Veerle Slegers, oud-Statenlid van de SP in Brabant, vraagt zich af of de houding van Dijkhoff ‘amoreel of immoreel’ is. ,,Of een voorbeeld van wat in de psychiatrie een gebrekkige gewetensvorming wordt genoemd?”
Tekst gaat verder onder deze tweet
Geknipt
Overigens verdient de niet zo handige opmerking van Dijkhoff wel enige nuance: er is veel geknipt in het gesprek. Wat Dijkhoff na ‘ja dus?’ zegt is er bijvoorbeeld uitgehaald. Ook is er kritiek op Hofman dat hij politici voor het blok zet door minderjarigen in dit soort complexe zaken in te zetten. Dijkhoff was vanavond, ondanks meerdere pogingen, niet in staat om een antwoord te geven op zijn optreden en de ontstane ophef.
Van de Bredanaar is bekend dat hij geen voorstander is om het kinderpardon te verruimen. De fractievoorzitter wil strikt vasthouden aan de regel dat asielzoekersgezinnen aan terugkeer naar hun land van herkomst moeten meewerken. Daardoor mochten de afgelopen jaren maar heel weinig van deze kinderen hier blijven.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Langdurige druk
Met ‘Terug naar je Eige Land’ hoopt Tim Hofman de politiek wakker te schudden. Dat het dossier heel moeilijk en heel pijnlijk is, erkent hij. ,,Je hebt natuurlijk kinderen die al uitgezet zijn omdat hun ouders zich aan de regels hebben gehouden of door wat voor omstandigheden dan ook. Is het oneerlijk? Tuurlijk, dan kun je hard maken. Betekent dit dat dit de komende jaren zo door moet blijven gaan? Dat denk ik dus niet.”
“Dat is ook gebleken uit onderzoek”, vervolgt Hofman. “De langdurige druk dat je straks uit een land wordt gezet is schadelijk voor kinderhoofden. Dus wat je doet is kinderhoofden kapot maken en dat kan nooit de bedoeling zijn. Niet van de ouders, niet van de politiek, niet van de maatschappij. Dat is niet humaan.”
De documentaire is te zien op het YouTube-kanaal van #BOOS. Op 8 november wordt Terug naar je eige land uitgezonden op NPO 3.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM19
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMInterview/Video
Tim Hofman: Kinderen mogen niet de dupe worden van politiek gekonkel
Tim Hofman start een burgerinitiatief voor een kinderpardon ‘dat wél werkt’. Met 40.000 handtekeningen wil hij politici overtuigen om 400 kinderen van vluchtelingen in Nederland te houden. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens de première van de documentaire Terug naar je eige land in Eye Amsterdam. -
PREMIUM
Technisch directeur NAC neemt oogappel mee vanuit Heerenveen om scouting te leiden
Uit het driejarig contract spreekt veel vertrouwen voor de toekomst. Voormalig Baronie-topscorer Mathijs Hage moet het scoutingsapparaat van NAC nieuw leven in blazen. -
PREMIUM
Schieten huisartsen iets op met Haags zorgakkoord? ‘Het is een hol verhaal met loze beloften’
BREDA/BOSSCHENHOOFD - Schieten de overbelaste huisartsen echt iets op met het eerste landelijke zorgakkoord? De verdeeldheid hierover is groot, ook in West-Brabant. ,,Het is een hol verhaal van loze beloften.”
-
PREMIUMDerde divisie
‘Feesten met Baronie’ mag weer in de cd-speler: ‘We voelden dat er wat te halen viel’
Hoogstaand was het niet, maar Baronie boekte een belangrijke zege op JOS Watergraafsmeer. Met de driepunter dichtten de Bredanaars het gat naar de veilige zone op de ranglijst. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Rucphen bouwt er flink op los, Roosendaal scoort ver onder het landelijk gemiddelde: kijk hier hoe uw gemeente het deed
De woningbouw in veel West-Brabantse gemeenten lag in 2022 flink op stoom. Acht gemeenten bouwden vorig jaar fors meer dan het landelijk gemiddelde. Maar een handjevol gemeenten stelde flink teleur. Zo lag het aantal opgeleverde huizen in Roosendaal bedroevend laag.
In samenwerking met indebuurt Breda