Dijkhoff over 'ja dus’-opmerking: 'Ik had het alleen tegen Tim’

videoProgrammamaker Tim Hofman (30) heeft in zijn documentaire Terug naar je Eige Land slechts een deel van het gesprek laten zien tussen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en een asielkind dat uitgezet wordt naar Irak. Dat laat de VVD’er weten via Facebook. Dijkhoff kwam gisteravond flink onder vuur te liggen na zijn laconieke opmerking op de 9-jarige Nemr, die vreest een uitzetting naar Irak niet te overleven. ,,Het was nogal een abrupt stukje.”

Quote

Ik moet ook het eerlijke verhaal vertellen. Ik moet hem geen valse hoop bieden

Klaas Dijkhoff, VVD

In de documentaire volgt Tim Hofman vijf kinderen die in Nederland zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen en uitgezet dreigen te worden naar ‘hun eigen land’. Toen de negenjarige Nemr zei te vrezen voor zijn leven in Irak, reageerde Dijkhoff voor een lopende camera met de woorden: ,,Ja, dus?’’

De jongen was door programmamaker en actievoerder Tim Hofman meegenomen naar de Tweede Kamer om een aantal politici te spreken. Over de houding van de fractievoorzitter was ophef ontstaan. Hij zou ‘walgelijk’ en ‘mensonterend’ gereageerd hebben.

Dijkhoff benadrukt dat hij een heel gesprek voerde met Nemr. ,,Ik richtte mij met mijn opmerking tot Tim en heb ook veel uitgebreider met Nemr gesproken. Ik kan niet zeggen dat dat een prettig gesprek was. Ik voelde dat de jongen hoop had en ik wilde graag lief voor hem zijn en hem een knuffel geven, maar ik moet ook het eerlijke verhaal vertellen. Ik moet hem geen valse hoop bieden.”

Verantwoordelijkheid

Volledig scherm
Nemr in gesprek met Klaas Dijkhoff © BNNVARA

De VVD-fractievoorzitter mist de verantwoordelijkheid van de ouders in het verhaal van Hofman. ,,We kunnen natuurlijk kinderen, politici en beleid naast elkaar zetten en zeggen: joh laten we die vierhonderd kinderen hier blijven. Maar dat zorgt er weer voor dat er weer nieuwe ouders denken: ik negeer de rechters en regels in Nederland. Ik laat mijn kinderen hier opgroeien, totdat ze hier zo lang zijn dat het heel pijnlijk wordt als ze weer weg moeten.”

Volgens hem is het ook niet eerlijk voor de andere ouders die wel naar de regels en rechters luisteren ‘en wel teruggaan naar Irak’.  

Hofman

Hofman wil voorkomen dat Nemr en ongeveer vierhonderd andere kinderen van asielzoekers het land uit moeten en pleit voor een werkend kinderpardon. ,,Het gaat om kinderen die in Nederland zijn geworteld maar toch zijn uitgeprocedeerd.” Vooral het ‘meewerkcriterium’ is volgens de programmamaker erg scheef. 

Onderstaand fragment kan sinds gisteravond op veel reacties rekenen.

Bekijk hieronder de video over de documentaire van Tim Hofman:

In samenwerking met indebuurt Breda