Volledig scherm
Bij de opening van de DJ Pop Up Store in Breda is Tijn Kapteijns (midden) van Stichting DJ City Breda in gesprek met de wethouders Boaz Adank (l) en Marianne de Bie (r). © Paul Verlinden

DJ City Breda wil 'paraplumerk' zijn voor Bredase dancescene

BREDA - Breda is twee nieuwe dance-initiatieven rijker. In winkelgebied 't Sas werd dinsdag de DJ Pop Up Store geopend. Tegelijkertijd vond de presentatie plaats van Stichting DJ City Breda.

Aanjager van beide initiatieven is Martijn Frank Dirks. Eerder lanceerde hij het plan voor een DJ Walk of Fame in Breda en startte de site DJ City Breda. Aan dat laatste is nu ook een stichting gekoppeld. Behalve Frank Dirks bestaat het bestuur uit Dirk Malschaert (BOD Events/Breda Live), Arno van der Star (Eye4Dance/Dream Village), Tijn Kapteijns (Kairos Events/Ploegendienst) en Peter van der Aalst (NHTV). 

Het doel van DJ City Breda is om 'een levendige en vruchtbare dj- en dance-scene in Breda te ontwikkelen, waarbinnen jong talent en grote namen elkaar vinden en waar steeds weer nieuwe spannende dingen ontstaan'.

Paraplu

"In Breda worden goede vaak plannen in de kiem gesmoord. Nu zeggen we tegen mensen: 'leg je plan aan ons voor en dan kijken we samen of we iets voor elkaar kunnen krijgen'. Je kunt ons zien als een paraplumerk," aldus Frank Dirks.

Volledig scherm
Martijn Frank Dirks van Stichting DJ City Breda © Paul Verlinden

De DJ Pop Up Store van Frank Dirks is één zo'n initiatief. De winkel blijft in elk geval tot eind september in 't Sas gevestigd. Behalve kleding en merchandise van (Bredase) dj's worden er onder meer boeken, festivaltickets en accessoires verkocht. Er is een dj-booth waar dj's kunnen komen draaien als de winkel open is.

Walk of Fame

Frank Dirks wil uiteindelijk een definitieve DJ Store beginnen, van waaruit dan ook Walk of Fame start langs plekken  waar dj's als Hardwell en Tiësto furore hebben gemaakt.

De stichting wil verder jaarlijks een symposium/beurs houden voor dj's. "En daar moeten dan 's avond uiteraard feestjes en optredens aan gekoppeld worden," aldus bestuurslid Peter van Aalst. Een andere plan is een 'fysieke broedplaats' realiseren waar dj's elkaar kunnen ontmoeten, eventueel ook met studio's er bij.

Volledig scherm
In 't Sas opent wethouder Boaz Adank de dj pop-up store. © Ron Magielse/Pix4Profs

House of DJ's 

Het idee van een broedplaats/studio's is ook onderdeel van het project House of DJ's, dat daarnaast vooral bestaat uit een groot experiencecenter waar mensen de dancecultuur kunnen beleven. House of DJ's wilde zich aanvankelijk ook in Breda vestigen maar heeft zijn pijlen nu op Amsterdam gericht.

Initiatiefnemer Arnold van der Leden van House of DJ's  ziet wel mogelijkheden tot samenwerking met DJ City Breda: "Alles wat bijdraagt om Breda een echte dj-uitstraling te geven, kan ik alleen maar toejuichen."

House of DJ's is zelf nog druk bezig met investeerders te vinden om het project van de grond te krijgen. De crowdfundingcampagne om tijdelijk (werk)kapitaal binnen te halen, is echter mislukt. Er is slechts een kwart van de benodigde 250.000 europ opgehaald. Van der Leden praat nu met financiers om het geld alsnog binnen te halen.

In samenwerking met indebuurt Breda