Volledig scherm
Maden in een container. © Getty Images/iStockphoto

Een kliko met maden...of meer betalen?

PollBREDA - Bredanaars klaagden deze zomer steen en been over het nieuwe afvalsysteem, waardoor de maden in de afvalbakken krioelden. De enige oplossing: de kliko's vaker legen, maar dat kost vier tot vijf ton. Dat kan de gemeente niet zomaar betalen, schrijft wethouder Paul de Beer (Financiën) in een raadsbrief. 

De gemeenteraad nam in november de motie 'Haal die bak op voor de maden eruit kruipen' aan om het probleem aan te pakken. De gft-bakken zouden in de maanden juni, juli en augustus (de 'warme maanden') elke week moeten worden geleegd: op dit moment gebeurt dat eens per twee weken.

Maar de maatregel lijkt onuitvoerbaar. Zo zouden er mogelijk vijf extra afvalwagens moeten worden aangeschaft. ,,Het invoeren van de wekelijkse gft-inzameling vanaf juni vereist  een verdubbeling van de inzamelwijken. De complexiteit legt een zware druk op Afvalservice", schrijft De Beer. De kosten van de extra inzet van medewerkers en voertuigen zou jaarlijks ongeveer 400.000 tot een half miljoen euro gaan kosten. 

Daarvoor is 'geen financiële dekking', stelt de wethouder. Mocht de raad toch willen dat de kliko's vaker worden geleegd in de zomer, dan zit er maar één ding op: de afvalstoffenheffing per huishouden verhogen met 4,50 euro. 

De raad buigt zich deze maand over de kwestie.

poll

Een kliko met krioelende maden of meer geld betalen?

  • Dan maar maden in mijn afvalbak, ik betaal al genoeg afvalstoffenheffing. (55%)
  • Ik betaal graag 4,50 euro meer voor een 'schone' bak. (45%)
3779 stemmen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda