Volledig scherm
© ANP

Ex-verdachte van moord op peuter Robin Bogers eist 23 jaar later alsnog schadevergoeding

BREDA - Ruim 23 jaar na de moord op de 3-jarige Bredase peuter Robin Bogers eist een verdachte van destijds alsnog een schadevergoeding van ten minste 80.000 euro. Vandaag dient bij de rechtbank in Den Haag een kort geding dat de man tegen het Openbaar Ministerie heeft aangespannen.

De man zat in 1996 na de geruchtmakende moord op Robin 103 dagen in volledige beperking vast. Later bekende Trudy J., de overbuurvrouw van Robin, de moord. Ze werd in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Vlak na de verdwijning en vondst van de peuter, legde J. belastende verklaringen af over anderen: familieleden en bekenden van haar. Acht verdachten werden aangehouden, onder wie de man die nu het kort geding aanspant. Ook Marjan Gorissen, die onlangs in het nieuws kwam met haar boek De verdwijning van Robin, zat ruim drie maanden onterecht vast. Zowel de man als Gorissen kwam vrij, toen Trudy J. na enkele maanden de moord bekende.

Rehabilitatie

In de jaren daarna ging hij op zoek naar eerherstel. Justitie had andere ex-verdachten openlijk gerehabiliteerd, maar hem niet. Als vrijgelaten verdachte kreeg hij uiteindelijk een verklaring van niet verdere vervolging, wat zoveel betekent dat hij niets met de verdwijning van Robin te maken had. Maar justitie onthield hem in hoger beroep van een schadevergoeding (die andere ex-verdachten wel kregen) omdat hij zichzelf en anderen met eigen verklaringen verdacht had gemaakt.

Quote

Ik werd murw gemaakt, moest gedwongen kijken naar foto's van Robin en naar een film over ontvoerin­gen. Ze noemden me een dubbele moordenaar, omdat ik behalve Robin een jaar eerder ook mijn oudste zoontje Nicky zou hebben vermoord

Ex-verdachte

In een interview in 1999 met deze krant zei de man het volgende over de wijze waarop politieverhoorders onder vuur namen: ,,Ik werd murw gemaakt, moest gedwongen kijken naar foto's van Robin en naar een film over ontvoeringen. Ze noemden me een dubbele moordenaar, omdat ik behalve Robin een jaar eerder ook mijn oudste zoontje Nicky zou hebben vermoord. Ik werd uiteindelijk zo onder druk gezet dat ik alles ondertekende wat die politiemensen verzonnen."

Zaanse verhoormethode

Vanwege die zogeheten, omstreden Zaanse verhoormethode eist de man nu minimaal 80.000 euro schadevergoeding. Onduidelijk is waarom hij deze juridische stap juist op dit moment, zoveel jaar na dato, onderneemt. Zijn advocaat was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting.

In samenwerking met indebuurt Breda