Experimentelers halen eerste oogst van het land bij de boer: ‘Dit maak je bewust van ons voedsel’
WAGENBERG - Om brood van te bakken, als dierenvoer of gewoon als decoratie in huis. Ze kunnen er alle kanten mee op; de deelnemers die gisterochtend bij de rotonde tussen Wagenberg en Hooge Zwaluwe ‘hun’ haver kwamen oogsten. Toch gaat het vooral om één ding: bewustwording creëren.
Caroline van SchubertBron:BN DeStem
Verschillende belangstellenden pakken de zeis of gebruiken de handen om de haver die in april werd geplant te oogsten. Experimentelers worden ze genoemd: boeren én burgers die graag hun handen in de aarde stoppen en willen leren hoe planten groeien.
,,Het belangrijkste doel is dat mensen van elkaar leren en snappen hoe ingewikkeld het is om gewassen te verbouwen”, zegt Cedric Bousché van stichting De AmerkantOp. Naast het Boerburgerbos heeft ook dit nieuwe project van de stichting het doel om boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen.
Zestig vierkante meter
En dat lukt al aardig: 63 deelnemers meldden zich aan voor De Experimentelers. Inwoners uit omliggende dorpen, maar ook uit Breda. ,,Het is echt van alles en nog wat; van jong tot oud. Mensen doen een bijdrage, krijgen een pasje en hebben hiermee recht op zestig vierkante meter waar zij zelf mogen oogsten.” Het tijdstip en feit dat het vakantie is, zorgt er vandaag wel voor dat het minder druk is dan gehoopt.
Wie wel even langskomen zijn Lise (9), moeder Jessica en pony Diesel, die zich te buiten gaat aan alle haver. ,,Normaal eet hij vooral gras en stro én veel snoepjes. Hij vindt het heel lekker, dus ik neem zeker wat haver mee naar huis”, zegt Lise.
Ook moeder Jessica is blij met het project: ,,Mooi dat er meer aandacht komt voor waar ons eten vandaan komt. Het maakt ook bewuster voor het werk van de boeren.”
Ik word er natuurlijk niet rijk van; je kunt dit niet vergelijken met een traditionele graanoogst
Kees in 't Groen
Goodwill creëren
Welwillendheid tonen, dat is het grootste doel van agrariër Kees in ’t Groen om een deel van zijn landbouwgrond in bruikleen te geven. ,,Ik word er natuurlijk niet rijk van; je kunt dit niet vergelijken met een traditionele graanoogst. Het is echt een stukje goodwill creëren bij mensen. Laten zien dat je ook andere dingen wilt proberen.”
Wat stichting De AmerkantOp betreft komen er meer van dit soort velden. ,,We hebben twee nieuwe toezeggingen voor Lage Zwaluwe en Zevenbergschen Hoek. Ook in Hooge Zwaluwe gaan we volgend jaar weer door. In samenspraak met de experimentelers gaan we dan kijken welk gewassen we weer gaan verbouwen. Het gaat erom dat we dit samen doen.”