Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

'Financieel adviseur' Martin van E. vast voor oplichting in Breda: klanten voor 250.000 euro het schip in

BREDA - In Dordrecht is dinsdagmorgen, met toestemming van de officier van justitie, de 55-jarige Martin van E. aangehouden. Hij wordt verdacht van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte in de tijd dat hij in Breda woonde.

Zeven mensen hebben aangifte tegen de man gedaan. Hij zou hen door specifieke beleggingen en spaarrekeningen mooie rendementen hebben voorgespiegeld. Volgens het televisieprogramma Opgelicht, dat op dinsdag 25 april opnieuw aandacht besteed aan Van E., kregen zij het advies om het geld in een spaardepot te stoppen. "Dat depot was hij zelf." De gedupeerden werden samen voor meer dan 250.000 euro benadeeld.

Aangiften

De aangiften werden al gedaan in 2014. De verdachte woonde in die tijd in Breda. Hij had een eigen bedrijf als financieel adviseur. De gedupeerden zijn bekenden van hem waar hij soms gedurende vele jaren al zaken mee deed. 

Hij adviseerde hen hun spaargeld op een bepaalde manier te beleggen. Later kregen deze klanten wantrouwen omdat er geen rente meer gestort werd en hij voor hen niet meer bereikbaar was. Kennelijk had hij de geldbedragen aan zichzelf toegeëigend.

Onderzoek

De politie startte vanuit Etten-Leur, in overleg met het Openbaar Ministerie, het onderzoek. Nadat de omvang van de oplichtingspraktijken duidelijk werd, is dit overgenomen door de recherche in combinatie met een financieel rechercheur. 

Het onderzoek heeft lange tijd in beslag genomen, mede omdat bij banken en andere instellingen gegevens opgevraagd moesten worden over een zeer lange periode. 

Ook speelde prioritering bij de lange tijdsduur een rol omdat geweldszaken zoals overvallen met voorrang behandeld werden. Opgelicht besteedde in 2014 voor het eerst aandacht aan Martin van E

WhatsApp
Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.

In samenwerking met indebuurt Breda