Volledig scherm
Keer op keer kreeg eigenaar Cees Engel van camping Fort Oranje het de afgelopen jaren aan de stok met de autoriteiten. Bij de behandeling van een strafzaak tegen hem, wil hij nu een andere rechter omdat de behandelend rechter bevooroordeeld zou zijn. © Joyce van Belkom

Fort Oranje-eigenaar Cees Engel: deze rechter is bevooroordeeld

BREDA - Bij de rechtbank in Breda is vrijdag het verzoek behandeld om een andere rechter aan te wijzen in een strafzaak tegen eigenaar Cees Engel van camping Fort Oranje en zijn compagnon Jeroen Pols.  

Aanleiding voor het wrakingsverzoek is een zaak die eind juni bij de politierechter diende.  Engel en zijn juridisch adviseur Jeroen Pols stonden toen voor het hekje  omdat ze in december 2017 waren aangehouden op de camping. Engel en Pols bezochten destijds het terrein, wat hen volgens de gemeente Zundert verboden was, en werden prompt aangehouden.  

Vanwege die arrestatie moesten Engel en Pols vorige maand voor de rechter verschijnen. Engel vroeg op die zitting om wraking van de behandelend politierechter, Marcel van de Wetering. Deze was namelijk eerder aanwezig geweest bij  een gezamenlijke bijeenkomst van de rechterlijke macht in West-Brabant en het openbaar ministerie over de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Op die bijeenkomst in juni 2017, zou ook over de aanpak van Fort Oranje zijn gesproken. 

In de cel

Volgens Pols die het woord voerde bij de wrakingskamer, heeft Van de Wetering daarmee de schijn tegen als het gaat om de behandeling van zaken rond camping Fort Oranje. Bovendien zou Van de Wetering, aldus Pols, op de zitting in juni weinig kritisch zijn geweest over de manier waarop hij en Engel werden behandeld bij hun campingbezoek. Beide mannen werden niet alleen gearresteerd, maar verdwenen ook een aantal uren in de cel. Volgens Pols ging dat veel te ver, maar Van de Wetering ging daar tijdens de zitting vorige maand niet op in. 

De officier van justitie nam het vrijdagochtend op de zitting van de wrakingskamer op voor Van de Wetering. Hij vond dat de rechter, juist door zich niet uit te laten over de gang van zaken rond de arrestatie in juni, blijk gaf van zijn onafhankelijke positie. De wrakingskamer doet binnen twee weken uitspraak. 

Als de wrakingskamer het verzoek van Engel afwijst, zo gaf de campingeigenaar na de zitting te kennen, dan stapt hij naar het Europese Hof in Brussel. 

In samenwerking met indebuurt Breda