Volledig scherm
Jan Terlouw. © Rudolf Robben

'Gasloos Breda': simpele oplossingen vragen om een coalitie

BREDA - Een 'gasloos' Breda, hoe en hoe snel is dat te realiseren? Dat was de inzet van een bijeenkomst in het atrium van de Rabobank aan het Kloosterplein, donderdagavond. De discussie was georganiseerd door BRES, een coöperatie door en voor Bredase burgers voor duurzame en betaalbare energie. 

Voordat een aantal genodigde sprekers zijn licht over de problematiek liet schijnen, trapte Jan Terlouw de bijeenkomst af. De oud-politicus en schrijver is intussen ongeveer uitgegroeid tot het geweten van duurzaam Nederland. Hij maakte het de andere sprekers niet makkelijk, door te stellen dat het probleem met fossiele energie simpel is op te lossen: "Als we maar willen. Bedek twee procent van de landbouwgrond met zonnepanelen en je hebt genoeg energie voor heel Nederland. Er is zonne-energie in overvloed en we kunnen technisch bijna alles." 

Geen vliegjes

Terlouw stipte ook de zichtbare veranderingen van het milieu aan: "Je ziet geen vliegjes meer op je autoruit, omdat er bijna geen insecten meer zijn. Zwaluwen; ik zie ze nauwelijks meer." 

Volledig scherm
paul de beer wethouder breda evenementen © Nico Schapendonk

Zo is een van de problemen van de milieudiscussie, dat het bijna niet zichtbaar te maken is, zichzelf wel aan het oplossen... Maar terug naar de inzet: hoe maken we Breda zo snel mogelijk aardgasloos? Volgens Paul de Beer, wethouder voor onder andere duurzaamheid, is Breda al begonnen. "Van de 85.000 woningen is een vijfde al aangesloten op het warmtenet. Dat is al best veel, maar er is dus ook nog een hoop te doen. We willen jaarlijks nog eens 2.700 woningen 'van het gas af'. Maar het is een ingewikkelde puzzel, die met meerdere partijen moet worden opgelost. Maar we moeten aan de gang, en we moeten versnellen." 

Volledig scherm
Jeroen de Lange. © Rob Musters

Volgende spreker, Jeroen de Lange van werkgeversorganisatie VNO-NCW, wil dat zijn club "voorbeeldgedrag laat zien. We zijn in gesprek met ondernemers over het hoe, we stimuleren. En we doen vooral aan coalitievorming op de doelstelling. Dat laatste is de grootste uitdaging, want we hebben de kennis en de experts. Maar er moet een beweging ontstaan, van de ene ondernemer die de andere meekrijgt." 

Tonny van de Ven, directeur van woningcorporatie AlWel, gaf met de Moerwijkflat als voorbeeld hoe het wel kan. "Die flat is helemaal gasloos, na twee jaar voorbereiden. Het begon met een aantal bewoners, die enthousiast werden. Zij haalden de rest van de 240 woningen over." 

Quote

Wij zijn er voor om de bewoners een stem te geven, want die worden nogal eens vergeten of als 'lastig' gezien. Daar kunnen wij voor worden gebruikt

Wieke Bonthuis

Haar corporatie heeft 22.000 woningen in Roosendaal, Etten-Leur en Breda, en 3.000 andere objecten. Om die allemaal gasloos te krijgen, moet morgen worden begonnen, pleitte ze. "Maar de gebruiker van de woning wil eigenlijk vier dingen: lage lasten, comfort, een leefbare wijk met ontmoetingsplekken en duurzaamheid. Met al die aspecten moet rekening worden gehouden." Van de Ven rekende voor dat het energieneutraal maken van een woning gemiddeld 40.000 euro kost. "Dus voor onze voorraad alleen al heb je een miljard nodig."

Bouwstenen

Paul de Beer was tevreden na de bijeenkomst: "Ik proef enthousiasme, er zijn bouwstenen om te versnellen. Dit leidt tot iets; de twijfelaars trekken hun been bij. Het 'doen' staat nu centraal. Daarin moeten we niet te voorzichtig zijn. De turbo moet er op!" 

Ook Wieke Bonthuis, directeur van BRES, keek terug op een goede bijeenkomst. "Wij zijn er voor om de bewoners een stem te geven, want die worden nogal eens vergeten of als 'lastig' gezien. Daar kunnen wij voor worden gebruikt."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda