Volledig scherm
Jaarmarkt Teteringen. © Marcel Otterspeer

Geen jaarmarkt voor Teteringen

TETERINGEN - Oplopende kosten, dalende bezoekersaantallen en teruglopende handel. Het zijn de redenen waarom de jaarmarkt in Teteringen dit jaar niet door gaat.

Het is traditie: het tweede weekend van augustus is de jaarmarkt van Teteringen. Georganiseerd door het schuttersgilde St. Ambrosius. Maar dit weekend komt er een einde aan die traditie, vertelt Rinie Kuijs. Hij is sinds begin dit jaar de voorman van het gilde. ,,De leges die we moesten betalen voor het organiseren van de jaarmarkt zijn onnoemelijk hoog geworden. Het was op een gegeven moment niet meer leuk meer", vertelt hij. 

Volledig scherm
Jaarmarkt in 2017 te Teteringen © EDWIN WIEKENS

,,We werkten samen met de firma Koolen & Koolen. Zij waren van 07.00 tot 19.00 bezig met het opzetten van de kraampjes. Wij zorgden ervoor dat het geld werd geïnd en de boel naderhand werd opgeruimd. Maar met de huidige kosten hielden we aan het eind van de rit maar honderd euro over. Dan is het niet leuk meer om iets te organiseren”, aldus de hoofdman.

Bezoekersaantallen

Er was in de afgelopen jaren een subsidiepotje voor dit soort activiteiten, vertelt de schatbewaarder van het gilde, Erwin Jacobs. Maar toen ze de jaarmarkt aan het organiseren waren, was nog niet duidelijk of dat potje ook dit jaar beschikbaar was. 

Maar, geeft Jacobs aan: naast kosten waren er ook andere redenen om de jaarmarkt af te blazen. ,,We zagen al een paar jaar dat de bezoekersaantallen terugliepen.” Gevolg: ,,We kregen van marktkooplui te horen dat er weinig handel meer was. En zij komen hier natuurlijk naartoe om hun boterham te verdienen.”

De jaarmarkt trok ieder jaar ‘een paar duizend man’, aldus de schatbewaarder. En de markt werd al in de jaren tachtig voor het eerst georganiseerd.

Maar dit jaar niet. ,,Jammer, het was altijd een leuke dag”, aldus de hoofdman. Jacobs vult aan: ,,Zeker, maar aan de andere kant is het zo. Het is klaar.”

In samenwerking met indebuurt Breda