Ondanks de enorme waardering in de samenleving voor het verpleegkundig personeel in de ziekenhuizen, lijkt de animo om een opleiding tot verpleegkundige te volgen vooralsnog niet toegenomen.
Volledig scherm
Ondanks de enorme waardering in de samenleving voor het verpleegkundig personeel in de ziekenhuizen, lijkt de animo om een opleiding tot verpleegkundige te volgen vooralsnog niet toegenomen. © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Geen run op opleiding tot verpleegkundige sinds corona

Ondanks de enorme waardering voor zorgpersoneel sinds corona, is er geen run op de opleiding voor verpleegkundige. Bij hogeschool Avans ligt het aantal aanmeldingen vooralsnog net zo hoog als vorig jaar. 

Bijna zeshonderd studenten schreven zich vorig voorjaar in voor de studie verpleegkunde aan de hogeschool Avans. Dit jaar verwacht de onderwijsinstelling met diverse vestigingen in Brabant, hetzelfde aantal.  ,,Vooralsnog‘’, reageert woordvoerder Serge Mouthaan, ,,zien we dus geen effect daarop door corona.‘’

Numerus fixus

Hoe anders was dat vorig jaar bij Avans toen het aantal aanmeldingen voor de opleiding opeens met bijna 30% toenam. Van 464 in 2018 naar 594 in 2019. Maar dat had te maken met de numerus fixus, een vooraf vastgesteld maximum aantal studenten, dat van de opleiding werd gehaald. 

Avans besloot daartoe omdat vanuit de gezondheidszorg al langer de roep luidt om extra personeel. Mouthaan: ,,Met het werkveld hebben we toen gekeken hoe we daar het beste aan tegemoet konden komen. Dat leidde tot het schrappen van de numerus fixus en het tegelijkertijd creëren van meer stageplekken voor die extra studenten.‘’ Omdat de inschrijvingstermijn voor het nieuwe schooljaar door de coronacrisis is verlengd van 1 mei naar 1 juni weet Mouthaan nog niet waar het exacte aantal studenten voor komend studiejaar op zal uitkomen.

Onderwijsraad

Hoe de belangstelling voor de studie verpleegkunde op andere hbo-instellingen in den lande is,  is niet duidelijk. De Onderwijsraad, het adviesorgaan voor het kabinet, zegt daar nog geen cijfers over te hebben. 

Curio

Bij Curio, de (V)MBO-onderwijsinstelling in West-Brabant met ruim tienduizend studenten zien ze de animo voor een zorgopleiding wel toenemen. ,,Die indruk hebben we zeker’’, zegt woordvoerster Mia Bink. ,,Er wordt meer dan in andere jaren naar zo’n opleiding geïnformeerd.’’ Maar concrete cijfers over de toename hebben ze bij Curio waar een kwart van de opleidingen uit zorg en welzijn bestaat, nog niet.

In samenwerking met indebuurt Breda