Volledig scherm
illustratie hennep stockadr wiet weed hennepplantage © Thinkstock

Genadig vonnis voor houder wietkelder Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU - Een inwoner van Baarle-Nassau, die een megabelastingschuld wilde aflossen met inkomsten uit wiet, heeft zich daarmee danig vergaloppeerd. Toch ontspringt hij nog goeddeels de dans. Want hij hoeft geen twee ton aan de staat te dokken, zoals de officier van justitie had gevorderd. Wel heeft de rechtbank in Breda hem 200 uur werkstraf opgelegd.

De 62-jarige man stond voor 75.000 euro in het krijt bij de fiscus. De daarvoor bedachte oplossing trof de politie aan bij een inval in december 2013: een professionele wietkweker in de kelder onder zijn garagebedrijf. Er stonden 1.432 planten en een zooi stekken. 

Normaal wordt in zo'n zaak al gauw de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Maar de rechtbank houdt het op 200 uur zonder voorwaardelijke deel, omdat de berechting veel te lang op zich heeft laten wachten.

Ook gaat er een vette streep door de ruim twee ton die de officier had geëist vanwege crimineel verkregen winst. De man zei tijdens de eerdere zitting dat hij de kelder alleen beschikbaar had gesteld aan derden en daarvoor 11.000 euro heeft ontvangen. Namen wilde hij uiteraard niet noemen.

De rechtbank heeft geen bewijs dat hij zelf betrokken was bij de teelt. En omdat hij uiteindelijk zelf moest opdraaien voor de elektriciteitsrekening van 13.000 euro, stelt de rechtbank de ontneming vast op nul. De echtgenote werd ook verdacht. Zij is vrijgesproken omdat zij geen weet had van de kwekerij.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Danny werd van Fort Oranje gezet en leeft nu in een schuurtje op een volkstuincomplex
    PREMIUM
    VIDEO

    Danny werd van Fort Oranje gezet en leeft nu in een schuurtje op een volkstuin­com­plex

    Sinds de ontmanteling van Nederlands bekendste camping Fort Oranje zijn alle bewoners vertrokken. Maar waar zijn ze gebleven? Hoewel een aantal het nu beter heeft, is lang niet iedereen er op vooruit gegaan. Zoals Danny de Graaff (49), die zijn caravannetje moest inruilen voor een zo mogelijk nog armoediger bestaan in een aftands schuurtje op een volkstuincomplex langs de A20 bij Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Breda