Volledig scherm
Vlnr Willem van Eekelen, Monique Rikkert de Koe en Henk de Swart bij de plantenvakken in de Kloosterlaan. © Pix4Profs/René Schotanus

Gezamenlijke plantenvakken in de wijk maken Breda groener

Breda kan wel wat groener, vindt de gemeente zelf. En bewoners kunnen daarbij helpen door groen te planten in hun wijk. En dat hoeven ze niet zelf te betalen.

Goed voor het klimaat, de buurt knapt ervan op en het zorgt voor goede contacten in de buurt. Allemaal bijkomend voordeel van het groener maken van Breda.

Op kosten van de gemeente mogen bewoners een plantenvak aanleggen in hun wijk. Het is wel de bedoeling dat ze zo’n vak zelf onderhouden.

Bewoners van de Kloosterlaan in Breda hebben dat intussen gedaan. Samen haalden ze tegels eruit en vervingen de bestrating door planten.

Dat idee ontstond trouwens al in september vorig jaar.,,Toen ik hier net woonde, had ik een groot kaal stuk voor mijn huis. Hoe leuk zou het zijn om hier een tuin te hebben, dacht ik’', vertelt Monique Rikkert de Koe. Ze had het er op straat met haar buren over. 

Quote

Hoe leuk zou het zijn om hier een tuin te hebben

Monique Rikkert de Koe

Een van hen, buurman Henk de Swart en gepensioneerd hovenier, wilde graag meehelpen. Hij maakte een ontwerp van een stel kleine bloembakken. Rikkert de Koe: ,,Als Henk een plan maakt, dan moét ik de gemeente bellen.”

Het plan voor deze ‘Kloostertuin’ viel goed bij de gemeente. Sterker, al snel bleek dat het plan uitgebreid mocht worden. Met een groep van zes enthousiaste buurtbewoners legden ze vervolgens de plantenvakken in december aan.

Een beter klimaat

Niet alleen zijn de vakken vol groen prettig om te zien, ze dragen ook bij aan een beter klimaat. In de zomers houden tegels immers veel warmte vast, terwijl groen voor verkoeling zorgt en voor een betere afwatering.

Volledig scherm
Buurtbewoners hebben op de hoek van de Gaffelstraat met de Prins Hendrikstraat plantsoentjes aangelegd om de wijk groener te maken. Links op rug Kerstin Cox, rechts Syl Jukic © Pix4Profs-Ron Magielse

De Kloosterlaan is niet de enige straat in de stad die op deze manier is vergroend. Op de hoek van de Gaffelstraat en Prins Hendrikstraat zijn ook van deze plantenvakken te vinden. Hier werken ruim twintig mensen aan mee. Via de WhatsApp-groep van de buurt ontstond afgelopen najaar de vraag of de buurt niet wat opgevrolijkt kon worden.

Kerstin Cox en Syl Jukic, bewoners van de Prins Hendrikstraat, pakten die handschoen op en afgelopen november zijn hier de plantenvakken geplaatst. Het valt hen op dat er een sterker buurtgevoel is ontwikkeld. ,,Normaal gesproken hadden we elkaar niet gekend, nu werken we nauw samen.”

Voor iedereen

En ja, in de straten in kwestie wonen ook mensen die fysiek niet in staat zijn om mee te werken. ,,Zo loopt een buurvrouw achter een rollator. Maar ze kan toch meedoen aan het project door mee te denken over de beplanting”, zegt Rikkert de Koe.

Quote

Normaal gesproken hadden we elkaar niet gekend

Syl Jukic

En de gemeente? Die vindt het vooral belangrijk dat iedereen het eens is met de beplanting, of hij of zij nu meedoet of niet. Wat Breda betreft krijgt de buurt veel vrijheid bij het ontwerpen van de plantenvakken. De mensen bepalen zelf welke planten ze gebruiken en welk onderhoud nodig is.

Quote

De gemeente vindt dit nooit goed

Monique Rikkert de Koe

,,Toen ik het plan voor onze Kloostertuin opstuurde dacht ik eerst: de gemeente vindt dit nooit goed, het zijn te veel plantjes ‘’, verklapt Rikkert de Koe. ,,Maar die was heel enthousiast en deed geen moment moeilijk.”

Een vast bedrag

Jaarlijks krijgt de groene straat een vast bedrag van de gemeente. Hiermee kan materiaal worden aangeschaft, zoals harken en waterslangen. Een deel ervan mogen ze gebruiken voor een buurtfeest om het buurtgevoel te versterken.

Inmiddels zijn er plantenvakken in de Gaffelstraat-Prins Hendrikstraat, Tuinzigtlaan, Kloosterlaan en Rozemarijnstraat.

Meedoen met straat of buurt? Meer

info staat op breda.nl/wijkdeal

In samenwerking met indebuurt Breda