Volledig scherm
Maarten Plasschaert (l), teamleider bij de gemeentelijke afvalservice, in gesprek met wethouder Daan Quaars bij de nieuwe wagen die de ondergrondse containers schoonmaakt. © Paul Verlinden

Gft-bak wekelijks opgehaald in Breda, maar wel op een andere dag

BREDA - De gft-kliko’s worden deze zomer wekelijks opgehaald in Breda. Het gevolg daarvan is wel dat de groenbakken op een andere dag worden opgehaald dan nu het geval is. Ook vanaf augustus - als het gft weer tweewekelijks opgehaald wordt - blijft die nieuwe dag van kracht.

In de nieuwe situatie komen er dus drie verschillende ophaaldagen voor papier, plastic en gft. “Het zal even wennen worden. Maar we veranderen de ophaaldag nu één keer en dan blijft het daarna zo,” zegt wethouder Daan Quaars (VVD, afvalbeleid).

Stinken

Nadat Breda in 2017/2018 overging op een nieuwe systeem om afval op te halen, werden het plastic- en gft-afval om de week opgehaald, terwijl dat daarvoor wekelijks was. Het minder vaak ophalen van gft leidde met name in de zomer tot kritiek omdat de bakken dan konden gaan stinken.

Inmiddels is er extra geld vrijgemaakt om de gft-kliko’s drie maanden lang elke week te ledigen. De gemeente heeft één extra vuilniswagen aangeschaft en vier andere laten ombouwen. Voor de drie maanden wordt extra personeel ingehuurd. Total kosten 850.000 euro.

Gekozen is voor mei, juni en juli. Daarmee is rekening gehouden met feit dat in augustus meer mensen met vakantie zijn én omdat mei de maand is waarin mensen het meeste tuinafval in de kliko’s stoppen.

Schoonmaken

Ondertussen heeft Breda ook een nieuwe wagen aangeschaft om de ongeveer 400 plekken waar ondergrondse containers staan beter schoon te kunnen maken en ook die containers van binnen te kunnen reinigen. “We doen op allerlei manier ons best die plekken schoon te houden,” zegt Quaars.

Een probleem dat met de nieuwe wagen niet is opgelost, is dat zo’n veertig plekken nog altijd zogenoemde ‘hotspots’ zijn waar vaak afval naast de containers wordt gedumpt. Het zijn plekken waar de gemeente gemiddeld twee keer week naar toe moet - dus los van de reguliere lediging - om rotzooi weg te halen.

Deze week opperde VVD-raadslid Rick Zagers om daar met cameratoezicht te gaan werken. Quaars wil er nog niet op vooruitlopen of dat een optie is. “Daar moeten we het nog over gaan hebben in het college.”

In samenwerking met indebuurt Breda