Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Goed scheiden afval, komt Zundert duur te staan

ZUNDERT - Zundert heeft de laatste jaren hartstikke goed afval gescheiden. Zo goed dat de gemeente nu 350.000 euro heeft moeten betalen aan afvalverwerker Attero.

Woensdag kwam het onderwerp aan de orde tijdens de Rondevergadering. Uit financiële stukken bleek dat Zundert 350.000 euro heeft betaald aan afvalverwerker Attero.

Dat bedrijf ligt al jaren overhoop met West-Brabantse gemeenten. Daarmee had Attero ooit afgesproken hoeveel restafval ze jaarlijks zouden aanbieden. Maar omdat het afval steeds beter werd gescheiden, lukte het de gemeenten niet om Attero die hoeveelheden aan te bieden die waren toegezegd.

Zuur

Attero vond dat contractbreuk en kreeg eerder dit jaar gelijk van het Scheidsgerecht. Dat bepaalde dat de gemeenten gezamenlijk 15 miljoen euro moeten betalen. Volgens een eerste berekening houdt dat een claim voor Zundert in van zo’n 350.000 euro. ,,Zuur”, oordeelde de Zundertse politiek woensdag. ,,Een straf voor goed gedrag.”

Die 350.000 euro is inmiddels betaald, maar kan (deels) terugvloeien. Wethouder Johan de Beer wees er namelijk op dat de gemeenten een procedure zijn gestart om de uitspraak nietig te laten bepalen. Bovendien: ,,Is de berekening nu gebaseerd op tonnage, als we anders rekenen, niet op gewicht, maar op aantal inwoners, wordt het bedrag lager.” Het kan in die zin, als alle gemeenten om tafel hebben gezeten en afspraken hebben gemaakt over de doorberekening, nog ten gunste van Zundert worden bijgesteld. 

In antwoord op vragen van Dorpsbelangen of herhaling van zo’n claim in de toekomst mogelijk is, was De Beer duidelijk: Zundert streeft ernaar alleen nog kortlopende contracten af te sluiten met afvalverwerkers. Anders dan het ‘wurgcontract’ met Attero. 

In samenwerking met indebuurt Breda