Volledig scherm
Minister Grapperhaus in een van de grote zittingszalen in de Bredase rechtbank. Deze ruimte kan in een handomdraai geschikt gemaakt worden als ‘bunker’ voor processen met verhoogde dreiging. © Pix4Profs/René Schotanus

Grapperhaus blij met veilige ‘bunkerzalen’ in Bredase rechtbank

BREDA - De twee grote zittingszalen van de nieuwe rechtbank in Breda zijn zo goed beveiligd dat ze in een handomdraai aangepast kunnen worden tot extra beveiligde zittingszalen voor Zuid-Nederland.  Dat kreeg minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid woensdagnamiddag te horen op zijn werkbezoek aan de rechtbank.

De bewindsman kwam om alles te horen over de ondermijningskamer die al ruim een jaar aan de slag is bij de rechtbank Zeeland West-Brabant. De kamer moet ervoor zorgen dat er een betere 'doorstroming’ komt van grote, tijdrovende zaken over met name zware en georganiseerde (drugs)criminaliteit. 

‘Wat een prachtige zalen’

Heel wat van deze complexe ondermijningszaken worden in Breda afgehandeld in twee grote zittingsruimtes op de eerste en tweede verdieping. ,,Wat een prachtige, grote zalen. Die zie je zo bijna nergens in Nederland”, reageerde Grapperhaus enthousiast en met kennis van zaken. Hij was zelf jarenlang advocaat voordat hij in de regering stapte. 

Bunkers

De zalen, zo legde bestuurslid Thérèse van de Poll van de rechtbank uit, zijn niet alleen fraai, ze zijn ook zo sterk gemaakt dat ze uit oogpunt van veiligheid zeker zo goed zijn als de zogeheten 'bunkers’ in Rotterdam, Amsterdam en Schiphol. Met een paar simpele aanpassingen, zoals goed afgeschermde posities om bijvoorbeeld bedreigde getuigen te kunnen horen, kunnen volgens de rechtbank zulke zittingen ook in Breda worden gehouden.

Onder de indruk

,,Maar dan kunnen alle bunkerzaken voor het zuiden van Nederland dus in Breda worden gehouden. Ik ben onder de indruk",  constateerde Grapperhaus tevreden.

In de Bredase ondermijningskamer zijn zeven speciale rechters aangesteld die hun agenda volledig vrij kunnen maken voor de zware zaken. 

Volledig scherm
Grapperhaus is onder de indruk van de grote zittingszaal. © Pix4Profs/René Schotanus

In samenwerking met indebuurt Breda