Volledig scherm
De Menno van Coehoornstraat wacht nog altijd een herinrichting, maar wanneer? De bewoners pikken het niet langer en zamelden handtekeningen op voor de aanpak van de 'gribusstraat' © Saminna van den Bulk

'Gribusstraatje' wordt tóch aangepakt, maar wel pas in 2020

BREDA – Volgens de bewoners van de Menno van Coehoornstraat is de weg niet om aan te zien. Dat terwijl alle omliggende straten in de Spoorbuurt worden aangepakt en opgefleurd. Er gloort hoop voor de 'gribusstraat': de gemeente start met het ontwerpproces voor de herinrichting. De 'financiële middelen' worden nog gezocht. 

Dat niet alleen: komend jaar wordt ook de Stationsweg aangepakt. 

,,Samen met de plannen voor de bouw van het nieuwe station Breda is ook een plan gemaakt voor herinrichting van de buitenruimte rondom het station”, laat de gemeente in een Bredabericht weten.

In die plannen kreeg de gemeente subsidie van de Rijksoverheid voor de herinrichting van de Spoorbuurt. Daarmee veranderden de Meerten Verhoffstraat en de Wilemstraat in chique en groene allees. Maar voor de transformatie van de Menno van Coehoornstraat kreeg de gemeente geen subsidie. Omwonenden baalden daarvan en startten een handtekeningenactie.

Volledig scherm
De Meerten Verhoffstraat ligt er na de herinrichting weer groen en netjes bij. © Saminna van den Bulk

Zelf betalen

Dat er geen subsidie kwam, betekent niet dat de herinrichting er niet komt. De gemeente gaat in eigen buidel tasten. ,,Het afgelopen half jaar hebben meerdere bewoners van de Menno van Coehoornstraat hun zorgen geuit over de onzekerheid over het wel of niet opnieuw inrichten van de straat. Hoewel er op dit moment nog niet voldoende financiële middelen zijn, start de gemeente wel met het ontwerpproces.”

Goed nieuws voor de omwonenden, dus. Maar ze moeten nog wel even geduld hebben voor de straat wordt aangepakt. 

De gemeente probeert in 2019 geld vrij te maken voor de Menno van Coehoornstraat: de herinrichting zou dan in 2020 gaan gebeuren.

Quote

Hoewel er op dit moment nog niet voldoende financiële middelen zijn, start de gemeente wel met het ontwerppro­ces.

Persbericht

Stationsweg

Wat al wel vaststaat, is dat de herinrichting van de Stationsweg in het tweede en derde kwartaal van 2019 plaats gaat vinden. Hiervoor is nu een voorlopig ontwerp gemaakt. 

,,Het behoud van de bestaande bomen (platanen) was daarbij uitgangspunt. De rijbaan wordt smaller en er komen langsparkeervakken aan de kant van de bebouwing”, aldus de gemeente. ,,Van de Meerten Verhoffstraat naar de Menno van Coehoornstraat wordt de Stationsweg éénrichtingverkeer. Het deel van de Stationsweg tussen de Menno van Coehoornstraat en de Terheijdenstraat blijft twee richtingen. Qua materialen wordt aangesloten bij de al uitgevoerde straten in de Spoorbuurt.”

Het voorlopig ontwerp van de Stationsweg wordt op dinsdag 21 augustus gepresenteerd tijdens een inloopavond. Ook de ontwerpuitgangspunten voor de Menno van Coehoornstraat zijn daar in te zien. De inloopavond is van 19.00 tot 20.30 uur in het informatiecentrum van Via Breda, Belcrumweg 19 (Electron). 

  1. Breda fonkelt en baadt in warme sfeer

    Breda fonkelt en baadt in warme sfeer

    BREDA - Nog een dag of tien te gaan, maar wie zich dit weekeinde al in kerstsferen wilde onderdompelen, had de plekken in Breda voor het uitkiezen. Uiteraard was er Betoverend Breda, dat vrijdagavond officieel opende en tot en met 6 januari duurt. Het trok het eerste weekend al een hoop publiek, geholpen door het eerste sneeuwlaagje van deze winter. Maar ook buiten het centrum was het feestdagensfeer dat de kerstklok sloeg. Kerstmarkten in de binnenstad, Prinsenbeek, Princenhage, het Ginneken en de Belcrum vochten om de gunsten van het publiek, en allemaal wonnen ze. Aan belangsteling hadden ze geen van alle te klagen.

In samenwerking met indebuurt Breda