Volledig scherm
© Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Haagdijk alsnog opgenomen in Bredase optocht

BREDA - De Grote Optocht van Breda rijdt komende carnavalsmaandag gewoon over de Haagdijk. Dit in tegenstelling tot een eerder besluit waarbij de winkelstraat komend jaar gemeden zou worden.

Onaangenaam verrast, zo reageerden veel bewoners en ondernemers van de Haagdijk toen ze vernamen dat de grote optocht met carnaval komend jaar aan hun neus voorbij zou gaan. Of liever gezegd: níet aan hun neus voorbij zou gaan. De optochtcommissie van stichting Kielegat (voorheen Bredase Carnavals Viering BCV) besloot de route van de optocht komend jaar in te korten. De afgelopen jaren kwamen de laatste wagens veel te laat binnen. Door de route iets te verleggen en daarbij de Haagdijk te schrappen, zou ruim een uur tijdswinst geboekt kunnen worden.

Kritiek

Een storm van kritiek en verontwaardiging barstte los. Op sociale media fulmineerden optochtbezoekers tegen het besluit. Reden voor een afvaardiging van stichting Kielegat en leden van de ondernemingsvereniging Haagdijk om rond de tafel te gaan zitten.

Er wordt gezamenlijk gesproken over de basis van het probleem: hoe voorkom je dat de optocht te laat binnenkomt. ,,We zagen dat er op de Haagdijk altijd veel gaten in de optocht vielen”, aldus Lucien Verhoef, voorzitter van Stichting Kielegat. ,,Die worden vaker veroorzaakt door loopgroepen, waar we er in Breda traditioneel veel van hebben, dan door de wagens. Deze rijden stapvoets, maar eenmaal in beweging, rijden ze ook door. Loopgroepen die de tijd nemen een act te tonen, kunnen de boel ophouden.” Het gevonden compromis is dat de Grote Optocht start op de Kopse kant, zoals altijd. Maar wel eerder dan andere jaren. Te weten om 12.00 uur. Én het eerste deel - door de Haagdijk - alleen bestaande uit wagens. De loopgroepen ritsen in op de hoek Haagdijk/Prinsenkade.

Prima sfeer

Lucien Verhoef, voorzitter van de stichting Kielegat: ,,Zo’n gesprek is aanvankelijk wat lastig en ongemakkelijk. Althans zo schatte we het in. Binnen twee minuten hing er echter al een prima sfeer en konden we in goed overleg met elkaar onze standpunten uitwisselen. We begonnen met koffie en sloten af met een biertje.” Volgens de voorzitter van de ondernemersvereniging, Gaston Creemers, hóórt de leursliert door de Haagdijk te komen. ,,In het verleden heb ik nog een paar jaar de jury bij mij boven de zaak gehad zitten”, vertelt hij. Johan Smits, kastelein van café De Haagse Poort valt hem bij: ,,Juist voor gezinnen met kinderen, die het centrum te druk vinden, is de Haagdijk ideaal.”

In samenwerking met indebuurt Breda