Volledig scherm
Denk lijsttrekker Kuzu tijdens de uitslagenavond in Rotterdam. © Denk

Halalchampagne voor DENK: 'De PvdA heeft veel steken laten vallen'

ETTEN-LEUR  ,,We hebben geschiedenis geschreven”, zegt Ali Tsouli, de nummer tien van DENK. Zijn partij wist tijdens de verkiezingen vooral in de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal kiezers te trekken.

Tsouli is euforisch. ,,We hebben altijd gemikt op minimaal vijf zetels, maar vanwege de hoge opkomst hadden we meer stemmen nodig om een zetel te halen.” Teleurstelling bemerkte hij niet bij de verkiezingsavond van de partij in Rotterdam. ,,Met drie zetels zouden de flessen halalchampagne opengaan. En dat is gelukt. We zijn blij dat het rechtsextremistisch populisme een halt is toegezegd. En we hebben nu drie zetels om het geluid te brengen van de mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen in Nederland, de mensen met een migrantenachtergrond.”

'Winnaars op het slachtveld'

De percentages liegen er niet om. Vooral in Bergen op Zoom (4,4 procent van de stemmen), Roosendaal (3,6), Oosterhout (3,0) en Gilze en Rijen (2,9) wist de partij te scoren. In Breda (1,9) en Etten-Leur (2,1) bleef het succes iets achter. Een verklaring daarvoor heeft Tsouli niet. ,,We moeten nog evalueren hoe het is gegaan. Maar ik denk dat we meer mensen gemobiliseerd hebben, die normaal niet stemmen. Het was een slachtveld, maar we zijn wakker geworden als een van de winnaars.”

De PvdA'ers werden wakker als de grootste verliezers. In Bergen op Zoom kregen de sociaaldemocraten zelfs minder stemmen dan DENK. Tsouli denkt ook dat de partij daar de meeste stemmen vandaan gesnoept heeft. ,,De PvdA heeft veel steken laten vallen, alle signalen genegeerd. De partij ging mee in de onderbuiksentimenten. Asscher kwam aan met flutonderzoeken. En Ahmed Marcouch, met zijn uitspraken over het salafisme. Ze zijn hun idealen verloren.”

Sluw

Voor Sahin Ergec, fractievoorzitter van de PvdA in Bergen op Zoom, doet het zeer. ,,Bergen op Zoom heeft een bovengemiddeld aantal inwoners met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Van oudsher zijn dit mensen die op de PvdA stemmen. Door de onvrede over het landelijk beleid van de Partij van de Arbeid ten opzichte van hun culturele achtergrond, en het feit dat een partij als DENK daar sluw op inspeelt, stemmen zij nu massaal op deze partij.” 

Vertrouwen

De kersverse Tweede Kamerpartij wist zich eerder in de kijker te spelen, onder andere vanwege de op zijn zachtst gezegd bijzondere relatie met de media. Tijdens de verkiezingsavond werden media bij DENK geweerd: enkel de NOS was welkom. Eerder werd ook BN DeStem geweerd in Rijen. Thomas Bruning, secretaris van de vakbondsvereniging voor journalisten (NVJ) heeft stevige kritiek op DENK. ,,We gaan de komende tijd kennismaken met de mediawoordvoerders van de verschillende partijen. We willen met DENK in gesprek, want ze geven een slecht signaal af."

Tsouli zegt dat de partij daar aan gaat werken. ,,Er zijn dingen gebeurd. Het vertrouwen moet wederzijds weer worden opgebouwd."

Volledig scherm
ALI TSOULI KANDIDAAT TWEEDE KAMER VOOR DENK © Nico Schapendonk

In samenwerking met indebuurt Breda