Volledig scherm
De grauwe veldwants © Wikimedia Commons

Heb jij 'm al gespot: grauwe veldwants rukt op

De ooit zo zeldzame grauwe veldwants rukt op in Nederland. Het dier loopt tegen de ramen omhoog, op zoek naar een plek om te overwinteren.

Quote

De wantsen willen overwinte­ren tussen het stro, in huis of in andere gebouwen

Vincent Kalkman

Tien jaar geleden was de wants nog zeldzaam in Nederland. ,,Sinds een paar jaar komt het dier steeds vaker voor. Eerst alleen in Limburg, maar wandelt tegenwoordig heel Nederland door. Ondertussen is het een algemene soort geworden", vertelt Vincent Kalkman vanuit natuurgebied Ossenwaard bij Deventer waar hij op dit moment onderzoek doet naar wantsen. Kalkman is projectleider bij EIS Kenniscentrum Insecten in Leiden.

De grauwe veldwants, ook wel grauwe schildwants genoemd want het dier behoort tot de familie van de schildwantsen, valt op. De wants wordt veertien tot zestien millimeter groot en is geelachtig grijs tot bruin van kleur. ,,Ze zitten in loofbomen en willen overwinteren tussen het stro, in huis of in andere gebouwen." Droge en donkere plekken zijn geliefd bij de beestjes.

Schadelijk

Quote

Naar verwach­ting komt deze stinkwants dit jaar ons land binnen

Vincent Kalkman

Volgens Kalkman is de grauwe veldwants niet schadelijk, maar wel een soort die erop lijkt: de bruin gemarmerde stinkwants. Die rukt op vanuit Midden-Europa en is schadelijk voor de fruitteelt. De wants zuigt aan de vruchten en dit zorgt voor schade aan de plant. ,,Naar verwachting komt deze wants dit jaar ons land binnen. Ook deze willen overwinteren in huis - soms in groepen, nog meer dan de grauwe veldwants."

Beide veldwantsen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, kunnen enkel stinken. Als de dieren zich bedreigd voelen, scheiden ze vloeistof af. Bij de stinkwants ruikt dit naar koriander. 

In samenwerking met indebuurt Breda