Volledig scherm
Grote Kerk in Breda in Oranje licht © Twitter Gemeente Breda @breda

Herstel fouten met verlichting Grote Kerk Breda

BREDA - Er zijn fouten gemaakt bij de installatie van de LED-lampen waarmee sinds december de Grote Kerk gekleurd wordt uitgelicht. Die fouten worden hersteld. Dat gaat, zo verwacht de gemeente Breda, zo'n 60.000 euro kosten. Een bedrag dat voor rekening komt van de aannemers.

Het was Peter Elbertse (lijst Elbertse/Groeneweg), die er onlangs over aan de bel trok bij de gemeente. Elbertse had gezien dat de apparatuur voor de verlichting allerminst subtiel achter balustrades was geplaatst. Integendeel: de lichtbakken zijn zo bevestigd dat ze zelfs vanaf de grond zichtbaar zijn.

Dat constateerde ook directeur Willem van der Vis van de Grote Kerk. Hij zegt: ,,Vooraf was afgesproken dat de apparatuur niet in het zicht zou worden geplaatst, dat er, als er moest worden geboord, dat alleen in een voeg zou gebeuren en dat leidingen binnendoor zouden worden gelegd. Dat is, wellicht onder tijdsdruk van Serious Request, niet overal conform de afspraak gebeurd."

Weliswaar zijn de bakken vooral met klemconstructies bevestigd, waardoor de kerk onbeschadigd bleef, maar de leidingen zijn op verschillende plekken te zien en inderdaad staan er lichtbakken in het zicht

De verlichting kostte destijds 315.000 euro.  Er was twee ton voor uitgetrokken. 

 1. 3 redenen waarom Bredase winkeliers geen aangifte doen na diefstal
  PREMIUM
  Video

  3 redenen waarom Bredase winkeliers geen aangifte doen na diefstal

  BREDA - Het aantal aangiftes in Breda van winkeldiefstal daalt al enkele jaren. Zo werden er in 2015 nog 705 aangiftes gedaan, 235 meer dan in 2017. Onderzoek van Detailhandel Nederland wijst uit dat het aantal winkeldiefstallen in dezelfde periode met 5 procent is gestegen. Uit gesprekken met diverse Bredase ondernemers blijkt dat velen van hen inderdaad gestopt zijn met het melden van deze vorm van criminaliteit. Hieronder de 3 belangrijkste redenen waarom dat zo is.
 2. 'Otto-officier' Greetje Bos: 'Misbruik wrakingsrecht in grote strafzaken'
  PREMIUM

  'Otto-officier' Greetje Bos: 'Misbruik wrakingsrecht in grote strafzaken'

  Breda - Advocaten in grote strafzaken maken steeds vaker misbruik van het procesrecht door aanhoudingsverzoeken in te dienen, rechtbanken te wraken en 'als laatste strohalm' de verdediging zelfs neer te leggen. Het zijn trucs die niks te maken hebben met mogelijk partijdige of bevooroordeelde rechters, waarvoor wraking is bedoeld, maar louter om de rechtsgang te vertragen en verdachten op vrije voeten te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Breda