Volledig scherm
PREMIUM
Arthur baron van Voorst tot Voorst (1858-1928) op een schilderij van Piet Slager (1871-1938) uit 1933. © G Franzen

Het smeuïge dagboek van de Commissaris van de Koningin

BREDA/DEN BOSCH - Wat hield de functie van Commissaris van de Koningin in rond 1900? Wat de Brabantse commissaris allemaal deed in die periode valt te lezen in het smeuïge dagboek van mr. Arthur Eduard Joseph baron Van Voorst tot Voorst, dat vanaf vandaag te lezen is op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Van Voorst tot Voorst (1858-1928) was Commissaris van de Koningin van 1894 tot 1928. Het dagboek geeft niet alleen inzicht in het ambt, maar ook in het leven van die tijd: de toestand van de armen, gezondheidszorg, onderwijs, religie, economische ontwikkeling, de effecten van de Eerste Wereldoorlog. “Het is zo’n interessant tijdsbeeld, we vonden dat we er iets mee moesten doen. Dit is bijvoorbeeld voor lokale historici erg mooi materiaal”, zegt Margot America van het BHIC.

  1. Chalet in Strijbeek is na dodelijke brand decor van groot politieonderzoek

    Chalet in Strijbeek is na dodelijke brand decor van groot politieon­der­zoek

    STRIJBEEK - Twee plastic schommels die schijnbaar ongeschonden wat heen en weer wiegen in de wind. Een rode en een gele, hangend aan een houten frame. Ze herinneren aan de vrolijke momenten die kleinkinderen tot en met zaterdag hadden bij hun oma in Strijbeek. Zondag is alles anders, en zijn de speeltoestellen de stille getuigen van een groot politieonderzoek naar de dodelijke brand in het chalet aan de Daesdonckseweg.

In samenwerking met indebuurt Breda