Op 15 maart moest de horeca ook in Breda in allerijl de zaken sluiten en terrassen opruimen.
Volledig scherm
Op 15 maart moest de horeca ook in Breda in allerijl de zaken sluiten en terrassen opruimen. © Pix4Profs-Ron Magielse

Horeca-overleg in Breda vergt meer tijd: ‘Dit regel je niet in één weekend’

BREDA - De Bredase horeca, brouwerijen, pandeigenaren en gemeente blijven samen zoeken naar een manier waarop de pijn verdeeld kan worden nu de horecazaken gesloten zijn, maar ook brouwers hun afzet zien dalen en vastgoedeigenaren te maken krijgen met ondernemers die de huur niet kunnen betalen.

Vorige week was er al overleg tussen de partijen. Dat is deze week voortgezet. Maar een oplossing ligt nog niet op tafel. “Je hebt enerzijds te maken met partijen voor wie het schaakbord groter is dan alleen Breda. En anderzijds  blijft het ongewis hoe lang dit gaat duren", aldus bestuurslid Johan de Vos van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 

Goede wil

“Iedereen is vol goede wil. Maar dit regel je niet in één weekend,” aldus De Vos. Hij is blij met de maatregelen van de overheid, zoals de 4.000 euro die getroffen ondernemers kunnen krijgen, werktijdverkorting en (gedeeltelijk) overnemen van personeelskosten. “Dat geeft ons tijd om verder te praten.”

De verlenging van de horecasluiting tot in elk geval dinsdag 28 april, kwam voor De Vos niet onverwacht. “Dat is wel nog een lange periode, maar van de andere kant ben ik opgelucht dat het niet gelijk is doorgetrokken tot 1 juni.”

Scenario's

Ondertussen bekijkt KHN welke scenario's er mogelijk zijn voor het geval de horeca na 28 april weer (voor een deel) open zou kunnen. “We bereiden ons voor op de anderhalve meter economie. Voor nachtzaken en cafés is  dat best lastig. Maar voor restaurants of zaken met een terras kun je oplossingen bedenken. Je kunt bijvoorbeeld tafeltjes verder uit elkaar zetten en mensen de bestelling bij een balie laten halen. En je kunt ook met deurbeleid zaken reguleren.”

  1. Ik ben bang voor seks, wat kan ik doen? Specialisten GGD helpen jongeren op weg via anonieme chatroom
    PREMIUM

    Ik ben bang voor seks, wat kan ik doen? Specialis­ten GGD helpen jongeren op weg via anonieme chatroom

    Mag ik mijn vriendje zoenen in de 1,5 metersamenleving, als hij niet uit mijn huishouden komt? Of hoe zit het met de ‘seksbuddy’, die de overheid voorstelt? Deze en andere vragen over lichamelijke ongemakken, chlamydia of de beste pornosites rollen vaak over het scherm van Linda Vlamings (44), werkzaam bij de GGD. De chatrooms worden massaal bezocht door jongeren. ‘En echt niet alleen vanwege corona’.

In samenwerking met indebuurt Breda