Volledig scherm
Uit voorzorg demonteerde de brandweer een bushalte aan de Kanaalweg-West in Made. © Marcel van Dorst / MaRicMedia

In West-Brabant houdt Ciara zich een beetje in

terugblik stormzondagCode Oranje, ga niet de weg op als het niet hoeft, haal je tuinmeubels binnen, wandel niet in het bos. Voor Ciara West-Brabant bereikte, was er al een regen aan waarschuwingen. De balans na een stormachtige zondag: veel schade, geen persoonlijke ongelukken.

Een deel van het dak vloog eraf bij een woning aan de Raadhuisstraat in Terheijden. Aan de Zwingelspaansedijk in Fijnaart stortte een grote schuur in. Een shovel moest eraan te pas komen om het geraamte van het bekende Oosterhoutse café De Kloek te stutten. En voor de Praxis in Etten-Leur vloog een Dixie door de lucht. Daarnaast gingen er tientallen bomen om. Ook in West-Brabant liet Ciara zich horen, al was het niet zo luid als in het westen van het land. Ze bezorgde de hulpdiensten hadden handenvol werk.

Volledig scherm
Een shovel stut het dak van De Kloek. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

O ja, en dan is het leed nog niet eens geleden, automobilisten moeten vandaag rekenen op een zware ochtendspits. En niet alle treinen rijden volgens de dienstregeling. Want de weervoorspellers voorzien ook in deze contreien weer veel wind.

Rond kwart over acht gisteravond werd in Brabant de hoogste windsnelheid gemeten: 99 kilometer per uur. In Zeeland raasde de storm nogeen stuk harder, daar bereikte Ciara snelheden van zo'n 112 kilometer per uur.

De meest opvallende gevolgen van de storm

Ciara verlangde gisteren om een noodmaatregel in het centrum van Oosterhout. De gevel van wat er nog overheind staat van het bekende café De Kloek in die stad moest provisorisch worden gestut vanwege de zware storm. Dat gebeurde met een zware shovel. Vandaag wordt uitgezocht hoe de pui voor een langere periode kan worden gestabiliseerd.

Want Oosterhout zou niet willen dat het markante gebouw instort: ,,We willen het pand behouden. In ieder geval de pui'', zegt een woordvoerster namens het stadskantoor. ,,Want het is te belangrijk voor het straatbeeld in dit deel van het centrum.’’

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Een leegstaand pand aan de Raadhuisstraat in Terheijden moet het zonder dak stellen. © raf schapendonk

Elders in de regio ontstonden behoorlijke schades door het natuurgeweld. In de jachthaven van Drimmelen bijvoorbeeld vlogen de platen van het dak van het paviljoen.

Over daken gesproken, van een leegstaand monumentaal pand aan de Raadhuisstraat in Terheijden stortte een deel van het dak in. Omwonenden kregen de waarschuwing vooral niet te gaan kijken, om te voorkomen dat ze een dakpan op hun hoofd zouden krijgen. Uit voorzorg was daarom de straat afgezet.

Tientallen bomen legden het loodje. Onder andere in de Merwedelaan in Dongen en de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal.

En in Zaltbommel vloog een complete auto van de weg in het water. Omstanders wisten de bestuurder heelhuids op het droge te krijgen.

Volledig scherm
In de Dongense Merwedelaan ging een boom om. © Jeroen Stuve MaRicMedia

In samenwerking met indebuurt Breda