Volledig scherm
Betrokken ondernemers breda doen mee aan NL doet en gaan aan de slag om de singels schoon te maken. © Pix4Profs-Ron Magielse

Invasie van gele hesjes op Bredase Singel die schoon schip maken

BREDA - Een invasie van gele hesjes afgelopen vrijdag op de Singel van Breda. Aan boord van de bootjes geen hordes boze burgers, maar Bredase directeuren die de handen uit de mouwen staken voor Nederland Doet.

Een opmerkelijke sloepenparade op de Bredase Singel tijdens de landelijke vrijwilligersactie Nederland Doet. Op het waren dobberen een tiental boten voorbij met daarop geelgeklede mannen en vrouwen die geconcentreerd turen naar het water. De bemanningsleden halen echter geen karpers aan boord, maar juichen wel bij iedere fietsband die aan de haak geslagen wordt. De directeuren van Breda hebben de Singel weer wat schoner gemaakt. 

Inspireren

Naast de CEO-boten varen er ook twee vaartuigen met kranen mee die, zoals je ook wel bij sommige bedrijven ziet, het echte schoonmaakwerk doen. De afstand tussen de kade en de opruimers maakt het interviewen tegelijkertijd wel wat lastig. Tijdens een korte stop bij park Valkenberg legt organisator Rombout Kerremans van Betrokken ondernemers Samen voor Breda snel uit dat hij vooral gelooft in de synergie van de opruimactie. Een schone stad is volgens hem namelijk ook een goed visitekaartje voor de plaatselijke ondernemers. "Verder hoop ik dat de directeuren enthousiast terugkeren naar kantoor en misschien hun eigen werknemers ook wel inspireren om zich een dag in te zetten."

Naast Atea en Brabantse Delta heeft ook Marijn van Dijke van Bootje Varen een viertal sloepen ter beschikking gesteld. Als varende ondernemer weet hij als geen ander hoe belangrijk schoon water is. “Op sommige plaatsen is de singel vrij ondiep en daar kan een winkelwagentje zo een schroef beschadigen." 

Elk seizoen maakt Van Dijke dit wel een keer of vijf mee en dat kost hem een hoop geld. Het water van de singel slipt bovendien sowieso dicht zonder te baggeren vanwege zand dat vanuit België binnenkomt. Naast schoon water hoopt Van Dijke vooral dat de actie voor bewustzijn en plezier zorgt. "Je merkt ook dat mensen het echt leuk vinden om dingen te vangen. Vorig jaar hadden we zelfs een kluis opgevist, maar daar zat helaas niets in." Uit de terrasboot iets verderop blijkt dat ook de Bredase politiek meedoet met de actie. Zo is ook wethouder Marianne de Bie druk in de weer met haken en touwen. Tussen het ploeteren door vindt ze gelukkig nog wel even tijd om wat antwoorden richting de kade te roepen over de actie. "Fantastisch dat we samen de stad schoonmaken. Breda doet het samen, ook op het water!"

In samenwerking met indebuurt Breda