Volledig scherm
breda-foto : ron magielse opening islamitische basisschool okba ibnoe nafi. tijdens de rondleiding geven leerlingen verkleed als personen uit de islamitische geschiedenis de bezoekers uitleg over wie ze zijn en hun betekenis. links in de banken wethouder miriam haagh. © ron magielse / pix4profs

Islamitische school wil vooral meedoen

BREDA - ,,Helaas komt de islam vaak negatief in het nieuws. Wij vertellen liever een positief verhaal'', zegt Mohamed Talbi, directeur-bestuurder van de islamitische basisschool Okba ibnoe Nafi, vrijdagmiddag bij de officiële opening van het nieuwe schoolpand.

Gegroeid van 130 naar 200 leerlingen, ook uit Oosterhout, verhuisde Okba ibnoe Nafi oktober vorig jaar van de Archimedesstraat naar de Hooilaan in Breda-Noord, vroegere locatie van De Schalm. Talbi over het nieuwe onderkomen: ,,Een mooie school, op een prachtige plek.'' De enige islamitische school in Breda, met een gebedsruimte, vult wethouder Miriam Haagh (PvdA) in haar openingswoord aan. ,,Maar dat toont de kracht van de diversiteit, van vrijheid van keuzes, onderwijs en geloof.'' Het onderwijs is volgens haar gelijk aan dat van andere scholen: ,,Dat is een compliment waard.'' Er is het dagelijkse gebed, in de godsdienstles komt de islamitische identiteit aan de orde, maar de school wil in de samenleving staan, zegt Haagh tijdens de rondleiding door het schoolpand. De leerlingen van Okba ibnoe Nafi worden volgens de wethouder op een goeie manier klaargestoomd voor het voortgezet onderwijs. ,,De school is open minded, actief in de wijken. Er zijn uitwisselingen met andere scholen. Ze zonderen zich niet af.'' De school scoort ook steeds beter met onderwijs. In 2011 kwam de onderwijsinspectie nog over de vloer, die tijd is voorbij. Zijn de kinderen islamitisch, tussen de achttien leerkrachten zit soms een uitzondering. Zoals Laurens Rossi (60) die van christelijke huize is en al sinds 1992, sinds de oprichting, verbonden is aan de school. ,,Het matcht nog steeds goed'', zegt hij. ,,Ik kan ook wel meerwaarde bieden. Veel naar buiten treden, dat is wel mijn stijl. Als er weer iets in de actualiteit komt, bespreek ik dat. Maar de sociale media zijn zo snel. Van elke leerling in de bovenbouw kun je op zo'n moment wel een reactie of verhaal verwachten. Ik doe altijd veel oudergesprekken, dat is ook mijn kracht. Zoals ik de aanslagen veroordeel, zo veroordelen zij die ook.'' Bergen op Zoom en Tilburg hebben ook een islamitische school, samen met die van Breda vormen ze de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Verbod op Satudarah mogelijk gevolgen voor Bredase Defensiemedewerker: 'Willen niets met de club te maken hebben'

    Verbod op Satudarah mogelijk gevolgen voor Bredase Defensieme­de­wer­ker: 'Willen niets met de club te maken hebben'

    BREDA – Het Ministerie van Defensie gaat mogelijk het personeelsbeleid aanpassen naar aanleiding van het verbod op Satudarah. Sommige leden van de omstreden motorclub zijn op dit moment nog in dienst bij Defensie, maar daar gaat wellicht verandering in komen nu de motorclub is verboden. Ook de politiek vindt dat er actie moet worden ondernomen. ,,Lid zijn van een door de rechter verboden organisatie hoort niet bij die voorbeeldfunctie'', zegt de PvdA.

In samenwerking met indebuurt Breda