Volledig scherm
PREMIUM
Jolien van Ommen. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Jolien (18) uit Breda lag bijna twee dagen in coma en overleefde meningitis maar nét: ‘Haal die prik’

Inenting meningokokkenBREDA - Ternauwernood overleefde ze meningitis, hersenvliesontsteking. Bijna twee dagen lag ze in coma. Nu wil Jolien van Ommen uit Breda haar leeftijdsgenoten op het hart drukken dat ze een prik moeten halen. ,,Twijfel er niet aan, maar doe het." De inentingscampagne gaat maandagmiddag van start (zie kader).

Jolien is een vrolijke meid van 18. Ze zit op De Nassau, in havo 5, de eindexamens staan voor de deur. ,,Ik sta er goed voor."

Hoe anders had het kunnen lopen als er in die zomer van 2016 niet adequaat was gereageerd op het moment dat ze zich heel slecht voelde.

Plotseling

Aan de eettafel, thuis bij haar moeder, vertelt ze haar verhaal. Hoe ze plotseling getroffen werd door een infectie met de bacterie meningokok die hersenvliesontsteking bij haar veroorzaakte.

Het was eind juni, Jolien zat in mavo 3. Op een maandagochtend stapte ze uit bed toen ze allerlei vreemde rode vlekjes op haar linkervoet en -onderbeen constateerde. Ook kon ze er moeilijk op staan. ,,Mijn moeder belde de huisarts en die dacht dat het misschien om het Syndroom van Henoch-Schönlein ging, een huidziekte.''

In samenwerking met indebuurt Breda