Volledig scherm
20180902 - Zundert - Bloemencorso 2018. "Iguana in(ter)action" - Buurtschap 't Stuk. Eerste prijs in 2018 ... Jubelend op de markt! FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS © Foto: Ramon Mangold

Jubelmoment Corso Zundert verhuist wellicht van Markt naar Oranjeplein

ZUNDERT- Het hoogtepunt van het Zundertse bloemencorso, het moment dat de winnende wagen mag stoppen en het zegevierende buurtschap in gejuich uitbarst, wordt wellicht verplaatst van de Markt naar het Oranjeplein.

Het is een onderwerp dat na het vorige bloemencorso voorzichtig werd aangesneden: is de Markt, de plek waar jaar in, jaar uit het ‘jubelmoment’ plaatsvindt, eigenlijk nog wel de meeste aangewezen plek voor de corsoclimax? Zowel de stichting Bloemencorso als de gemeente Zundert twijfelen daar aan en zijn met elkaar een aftastend onderzoek gestart.

,,Niets staat nog vast”, benadrukt Ad Boemaars van de stichting Bloemencorso. ,,Maar zowel de gemeente als onze stichting voelen er wel wat voor om het jubelmoment naar het Oranjeplein te verplaatsen.”

Sponsortribune

Voor het corso heeft die wens met twee zaken te maken. Allereerst is er het gegeven van de sponsortribune. Die staat bij het CultuurCentrum, net voorbij de Markt, waardoor de sponsoren, die het meeste betalen voor hun tribuneplaatsen, het jubelmoment net niet kunnen zien.

Volledig scherm
beeld van een deel van de hoofdtribune op de Markt © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Verplaatsing van die tribune naar de Markt zou betekenen dat daar minder zitplaatsen zijn voor ander corsopubliek. En, en dat is het tweede punt, juist die plekken worden, net als het corso zelf, steeds populairder. Niet voor niets verrees er afgelopen keer een extra tribune. Niet op de Markt, want die is vol, uitbreiding is er niet mogelijk, maar in de Burgemeester Manderslaan.

Veiligheid

Voor de gemeente speelt een andere kwestie. Die kampt met toenemende veiligheidseisen. Hoewel nu nog niet aan de orde, kan het zijn dat Zundert in de toekomst geen vergunning meer kan garanderen. Dit, omdat bij de Markt bijvoorbeeld te beperkte vluchtwegen zijn.

,,Eén en ander leidde ertoe dat we met elkaar zijn gaan praten”, aldus Boemaars. ,,We hebben de conclusie getrokken dat verhuizing naar het Oranjeplein een oplossing kan zijn.” Daar is voldoende ruimte voor extra (sponsor) tribunes en is de veiligheid goed te garanderen.

Uitbreiding 

Na verplaatsing blijven tribunes staan op de Markt en bij het CultuurCentrum. ,,Met een uitbreiding op het Oranjeplein, betekent dat een behoorlijke toename van het aantal zitplaatsen.”

De feesttent, die nu nog op het Oranjeplein staat, zou eventueel kunnen verhuizen naar het veilingterrein, waar de wagens jaarlijks staan tentoongesteld. Op 10 april vindt opnieuw een gesprek plaats tussen gemeente en corso. Dan moet duidelijk worden of één en ander in 2019 haalbaar is. 

In samenwerking met indebuurt Breda