Volledig scherm
De Ginnekenstraat in Breda tijdens een koopavond. © Else Loof

Kans op referendum over Bredase winkeltijden is nihil

BREDA - Het is vrijwel uitgesloten dat er een referendum komt in Breda over de verruiming van de winkeltijden in de gemeente.  Vier weken nadat de SP en BOB het initiatief startten voor zo'n referendum zijn er pas honderd handtekeningen binnen. 

Er zijn duizend handtekeningen nodig zijn om het referendum op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Daarna zijn er nog een 7.500 handtekeningen nodig om de raadpleging definitief door te laten gaan.  Handtekeningen zijn niet zonder meer geldig.  Mensen die willen tekenen moeten daarvoor naar het gemeentehuis (en zich legitimeren) óf via internet een handtekening plaatsen waarbij een DigiD nodig is. 

Dirk Uijl  van de SP erkent dat het erg lastig wordt om genoeg handtekeningen te krijgen. De SP zal er verder ook niet heel hard aan gaan trekken, zeg hij. "Het is geen stokpaardje van ons. Wij laten het aan de stad."  

Open tot 23.00 uur

Het college wil de winkels in Breda élke dag tot 23.00 uur de mogelijkheid bieden  om open te zijn. Nu mogen de winkels van maandag tot en met zaterdag tot 22.00 uur open zijn en op zondag tot 17.00 uur.  Eigenlijk had de nieuwe tijden al per 1 januari in moeten gaan, maar in december bleek er veel politieke weerstand te zijn. 

Donderdagavond kwam de kwestie opnieuw aan de orde in de raad en nog steeds is de discussie niet afgerond.  Een besluit volgt op zijn vroegst in februari.  

Verdeeldheid in politiek

Hoewel het een collegevoorstel is, is er binnen de coalitie grote verdeeldheid. De VVD (de partij van verantwoordelijk wethouder Boaz Adank) is zonder meer voorstander. Ook D66 gaat er in mee. De PvdA is kritisch en zal met het huidige voorstel niet instemmen, aldus fractievoorzitter Henk van der Velde. De SP is sowieso mordicus tegen. 

Ook de oppositie is verdeeld. BOB, Elbertse/Groeneweg, CDA  en Breda '97 zijn erg kritisch. Volkspartij Breda, GroenLinks en Trots staan er minder afwijzend tegenover. Het zal er  derhalve om spannen of er een meerderheid voor het voorstel is.  

Oneerlijke concurrentie

De tegenstanders vrezen voor oneerlijke concurrentie (tussen grote ketens en kleinere winkels),  overlast voor bewoners van de binnenstad en een 'gatenkaas' als op bepaalde tijden de ene winkel wel open zou zijn en de andere niet. Ook zou de overlast van ladende- en lossende vrachtwagens bij supermarkten stijgen met name op zondag.

Voorstanders denken op dat het zo'n vaart niet zal lopen omdat winkels nu ook al tot 22.00 uur open mogen zijn, maar dat zelden doen. Het ene uur extra zullen ze met name gebruiken bij speciale gelegenheden, denken ze. De ruimere mogelijkheden zullen volgens de voorstanders vooral gebruikt worden door supermarkten om op zondag langer open te blijven. Dat zou zowel een wens van ondernemers als van klanten zijn. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda