Kinderen kijken de kunst af bij het kindercorso in Zundert

videoZUNDERT - Het 68e kindercorso in Zundert leverde een zonovergoten, bonte stoet vrolijke wagens op. Alle inspanningen ten spijt wacht alle wagens bij terugkomst op het veilingterrein een en hetzelfde lot: de grijpers die de wagens direct klein maken en in de containers gooien.

Volledig scherm
Yfke met haar nichtjes Sylke (7) en Nele (9) en hun taartenwagen.

,,Ik had hem liever mee naar huis willen nemen. Dan had hij bij ons in de tuin kunnen staan." Hoewel het hartstikke gezellig is tijdens het kindercorso in Zundert, met heerlijk weer en een groot deelnemersveld, staat het huilen Jop Bartels (5) op dit moment even nader dan het lachen. Hij wil het misschien niet laten merken, stoer als hij is, maar de heksenketelwagen waar hij de afgelopen twee weken zo hard aan heeft gewerkt ineens door een grijper in de container te zien worden, dat steekt. Zijn zus Lotte (7) doet het weinig. ,,Het hoort er bij." 

Jop en Lotte hebben in elk geval genoten van het kindercorso en het was, volgens Jop ,,helemaal niet ver lopen", terwijl ze toch een flinke ronde door het dorp hebben gemaakt, ,,Het was soms wel lang wachten", vindt Lotte. Met 197 deelnemers lijkt dat wel haast onvermijdelijk. Broer en zus hebben genoten van de aandacht die er langs de route was voor de kinderoptocht.

Pipowagen

Een van de kenmerken van het Zundertse corso is de manier waarop onderlinge concurrentie en samenwerking hand in hand gaan. Elk buurtschap gaat voor het allerhoogste podium. Maar als er in de week voor het corso ergens een collega-buurtschap in nood is, dan wordt er geholpen.

Bij het kindercorso is er sprake van een volledige ontschotting. De acht meiden samen de wagen 'We zetten de clown binnen' maakten, komen van bijna evenveel verschillende buurtschappen. Hun creatie is een bijzonder vrolijke pipowagen als knipoog naar de wagen van buurtschap Wernhout, we hangen de clown uit. Uit de Pipo wagen klonken de gehele tocht jammerkreten van een opgesloten clown. Tess heeft er weinig moeite mee dat de pipo wagen na bewezen diensten in de armen van de grijper terecht komt. 

"Een beetje zonde is het natuurlijk wel", zegt ze. Ze laat zich niet van de wijs brengen als we vragen of de arme clown er nog in zat op het moment van de sloop. ,,Ja hoor", zegt ze met een stalen gezicht.

Volledig scherm
Kindercorso Zundert. © pix4profs/Else Loof

In samenwerking met indebuurt Breda