Kinderopvang
Volledig scherm
Kinderopvang © Thinkstock

Kober schrapt gastouderopvang: ‘Bam de botte bijl erin, ik begrijp dit niet’

BREDA - Kober kinderopvang stopt per 1 maart 2019 met de gastouderopvang. Dat heeft de directie de 170 gastouders laten weten. Reden: een nieuwe strategische koers. Een gastouder reageert verrast: ,,Bam de botte bijl erin. Ik begrijp dit niet.” 

Kober laat weten de gastouders indien gewenst te begeleiden naar een ander gastouderbureau. De 170 gastouders zijn zelfstandig ondernemer en kiezen, aldus Kober, zelf via welk bureau ze hun werk voortzetten. ‘De kinderen (totaal 850) die ze opvangen, verhuizen mee en zullen dan ook niets merken van de overgang. Kober biedt de negen medewerkers van het Kober gastouderbureau baanzekerheid en is met hen in gesprek over een passende functie binnen de organisatie’, aldus een verklaring.

Hilde Vogelzang, directeur/bestuurder a.i. van Kober, over de onrust: ,,Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Er zijn bezorgde reacties binnengekomen, zeker. We hebben geprobeerd iedereen zo zorgvuldig mogelijk te informeren. Maar iedereen tegelijk gaat niet. Zo hebben vraagouders de informatie soms eerder gezien dan de gastouders. We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat dat heel vervelend is.”

Financien

Heeft de ingreep te maken met de financien? Vogelzang: ,,Nee, dit is echt de koers die we nu inzetten. Het is belangrijk dat kinderen onder een dak kinderopvang en onderwijs krijgen. Daar past gastouderopvang niet in. Je ziet het overigens landelijk meer gebeuren. Er zijn gespecialiseerde bureau’s in de gastouderopvang die het overnemen.” Kober spreekt, ondanks het besluit, van een ‘waardevolle opvangvorm’. 

Kober (185 locaties in West-Brabant en 1.000 medewerkers) streeft er naar kinderen tussen de 0 en 13 jaar dagelijks naar een, wat ze noemt, alles-in-één plek te laten gaan. ‘Om dit te realiseren zijn we continu bezig de samenwerking met het onderwijs te versterken. De kinderdagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang zitten daarom zoveel mogelijk met het onderwijs samen in één pand. Bij gastouderopvang is het niet mogelijk samen met school de doorgaande ontwikkel- en leerlijn vorm te geven en alles onder één dak aan te bieden’.

Quote

Bij gastouder­op­vang is het niet mogelijk leerlijn onder een dak aan te bieden.

Hilde Vogelzang, Directeur/bestuurder a.i. Kober kinderopvang

‘Bam de botte bijl erin’

Een gastouder, 63 jaar, werkt zeven jaar voor Kober. Ze vangt drie kinderen op, acht uur per week. Ze wil anoniem reageren: ,,Ik ben aan het afbouwen, maar andere gastouders maken veel meer uren, vangen meer kinderen op. Die zijn echt nog meer gedupeerd. Hoe kan dit nou toch? Bam de botte bijl erin. Ik begrijp dat ze een visie hebben voor de toekomst. Maar hoe kun je iets aan de kant schuiven dat goed draait? En zo abrupt. Ik begrijp dit niet. Op deze manier worden we buiten gebonjourd. Dit slaat nergens op. Er is veel onrust onder gastouders, dit levert heel veel boze reacties op bij Kober.” 

Koud op ons dak

Een ouder (38) heeft zijn dochter van een half jaar bij een gastouder ondergebracht, hij laat weten, ook anoniem: ,,Dit besluit overvalt ons. Waarom? Een nieuwe strategische koers, dit valt koud op ons dak. Gevolg: gastouders kunnen op zoek naar een nieuw bureau en ouders moeten hun kind of kinderen opnieuw onderbrengen.” 

Kwaliteitseisen

Gastouders werken hoofdzakelijk via een organisatie, mede omdat de kosten voor de ouder zo aftrekbaar zijn. Er worden stevige wettelijke kwaliteitseisen gesteld aan het gastouderschap, zoals registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen, waarvan 5 kinderen onder de 4 jaar, 4 kinderen onder de 2 jaar en 2 kinderen onder de 1 jaar. De opvanglocatie moet veilig en gezond zijn en de gastouder moet in het bezit zijn van diverse diploma's. 

Veel ouders geven de voorkeur aan gastouderschap om de persoonlijke aandacht en kleinschalige opvang in huiselijke sfeer, boven de grootschaligheid van het kinderdagverblijf of de bso. 

In samenwerking met indebuurt Breda