Koning in Breda: ‘Poolse militairen waagden hun leven voor onze vrijheid, 75 jaar geleden’

VIDEO | Bevrijding 75 jaarBREDA - “Breda houdt van u, Nederland houdt van u”, roemde koning Willem-Alexander de Poolse bevrijders. De stad was gisteren in de ban van de viering van 75 jaar vrijheid. Een feest dat zijn apotheose kreeg in hartje stad. 

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander legt een krans op het Pools Militair Ereveld. De koning en de Poolse president woonden dinsdag de viering van 75 jaar bevrijding van Breda bij. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Een volgepakte Grote Markt aan het einde van de middag. Duizenden mensen zijn in afwachting van de koning en de Poolse president Andrzej Duda. De fanfare Bereden Wapens van de landmacht speelt muziek. Hedendaagse muziek, liedjes als Leef van André Hazes en Freedom van George Michael.  Studenten van de Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater zingen op het podium of dansen over de kinderkopjes.

Een late middagzon, er hangt een vrolijke, uitgelaten sfeer. Misschien wel iets van de sfeer van destijds, die gedenkwaardige 29 oktober 1944, toen de Eerste Poolse Pantserdivisie de stad bevrijdde van het Duitse juk. Of zoals koning Willem-Alexander even later vanaf het bordes van het stadhuis zal zeggen: “Men herinnert zich de bevrijding als de dag van gisteren. De tranen van geluk, mensen die dansten en zongen in de straten, op tanks klommen.”

In samenwerking met indebuurt Breda