Volledig scherm
© Paul Verlinden

Koppen dicht op 4 mei in winkels

COLUMNHet fijne aan veel winkels is dat ze zo'n 'ding-dong'-systeem hebben, waarmee ze kunnen omroepen dat juffrouw Jannie naar kassa 2 moet komen. Dus winkels die straks ook op 4 mei 's avonds open zijn, kunnen om 20.00 uur in één keer vragen of iedereen twee minuten stil wil zijn.

Bij kleinere zaken volstaat hard roepen. 'Allemaal even koppen dicht,' hoor ik oud-nachtburgemeester Martijn Bonk van de skateshop al zeggen. Elke doelgroep kan zo op zijn eigen manier bewust worden gemaakt van dodenherdenking.

Vanavond behandelt de gemeenteraad een voorstel van het college om winkels in Breda zeven dagen per week van 06.00 tot 23.00 uur open te mogen laten blijven. Oppositiepartij CDA heeft al laten weten tegen te zijn.

Dat ook 4 mei straks een koopavond kán zijn, noemt CDA-raadslid Caspar Rutten 'onbegrijpelijk'. Het is hem misschien ontgaan, maar op 4 mei kun je 's avonds al naar het café, de sportschool en de bioscoop. Bovendien: Zalando en Bol sluiten hun webshops ook niet. Je kunt dus beter door Bonk aan je oren worden getrokken om 20.00 uur, dan dat je de tijd vergeet omdat je wezenloos schoenen in een virtueel winkelmandje aan het laden bent.

Het CDA is sowieso tegen ruimere tijden en komt met waarden als 'kwaliteit van leven' en 'tijd voor elkaar'. Ik dacht die partij zich vernieuwd had. Dat uit zich kennelijk vooral in neo-conservatisme. Trouwens, misschien is 'tijd voor elkaar' wel juist samen 's avonds shoppen in een winkel met échte mensen.

Ondertussen valt coalitiepartij SP vanuit links-conservatieve hoek het voorstel keihard aan. De socialisten hebben 55 (!) vragen over het in hun ogen 'onzalige plan' ingediend. Ik dacht even dat het een carnavaleske grap was om 5 maal 11 vragen te stellen, maar het is bloedserieus.

Het is erg veel stampij rond een plan dat helemaal niet zoveel impact zal hebben. Winkels mogen al zes dagen per week tot 22.00 uur open zijn in Breda. Er is amper een zaak die dat doet en dat zal na 1 januari niet massaal veranderen, ook niet op zondag. Als iemand toch graag boeken of geurtjes wil verkopen tot 23.00 uur, moet ie dat vooral doen. Het is niet verplicht hé. En met overlast zal het wel meevallen (winkelpubliek plast doorgaans niet tegen gevels).

Het is wel een thema waarmee je op sentimenten in kunt spelen, zoals SP en CDA doen. Misschien winnen ze er wat stemmen mee, maar het zou me niet verbazen als ze na de verkiezingen straks sámen in de oppositie zitten. Voordeel van ruimere winkeltijden is wel dat ze dan na een raadsvergadering nog snel een pak Kleenex bij de Etos kunnen halen als ze hun zin niet hebben gekregen.

Quote

Winkelpu­bliek plast doorgaans niet tegen gevels

Paul Verlinden
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda