Kunstwerk van balpen: 'Iedere streek lokt een andere uit'

BREDA - Met een miniportret, gemaakt met balpen, exposeert kunstenares Anita Vermeeren uit Galder binnenkort in Paleis Soestdijk. Ze doet mee aan De Nederlandse Portretprijs 2017 en is een van de vijftig genomineerden. 

Slechts 7 centimeter is het balpenportret I am 18 now van kunstenares Anita Vermeeren uit Galder. Het is een van de vijftig genomineerde portretten die binnenkort in Paleis Soestdijk te zien zijn. ,,Meedoen aan wedstrijden is niet mijn ding. Maar het maken van portretten is een onderdeel van mijn zijn. Ik wilde dit laten zien aan een jury.”

Stichting De Nederlandse Portretprijs houdt deze wedstrijd om meer aandacht te vragen voor portretkunst. Een onderdeel van de Nederlandse kunstgeschiedenis. Van de 850 inzendingen worden 50 werken geëxposeerd van 21 april tot en met 15 juli in Paleis Soestdijk in Baarn. Het kleine portretje van Vermeerens zoon, Thieu Vermeeren (19), is daar een van.

,,Het gaat om impact en de kracht dat een beeld uitstraalt. Niet om de grootte”, legt Vermeeren uit. In haar atelier, een oud schoolgebouw in Galde, legt ze uit wat de techniek van haar portret zo speciaal maakt. ,,Ik heb met een blauwe balpen op een kladblok geschetst. Niets meer en niets minder. Een balpen is een expliciet middel om kunst mee te maken. Iedere streep staat en kan niet meer gewist worden. Dit maakt het tot een pure vorm van kunst.”

Vermeeren houdt zich fulltime bezig met kunst. Verschillende schildertechnieken en afbeeldingen. Iedere keer een andere insteek. Schetsen met een balpen doet ze ernaast. ,,Het geeft rust. Ik noem ze dan ook mijn ‘dagkrabbels’. Als ik begin weet ik al hoe het moet gaan worden. Ik heb een beeld in mijn hoofd en mijn hand kan je zien als de scanner die het beeld lijn voor lijn op papier zet. Hierbij komt de pen niet los van het vel. De ene streek lokt de andere uit. Ze volgen elkaar op als een kettingreactie.”

Wat haar zoon ervan vindt? Vermeeren: ,,Hij is het gewend. Ik teken hem al vanaf zijn geboorte. In plaats van alleen een fotoalbum, heeft hij ook een schetsboek.” Anitavermeeren.nl.

Volledig scherm
Anita Vermeeren met haar portret I am 18 now op Soestdijk. © Frans Koppelaar
Volledig scherm
Foto: Anita Vermeeren
Thieu Vermeeren © Anita Vermeeren

In samenwerking met indebuurt Breda