Volledig scherm
Lisan Donkers (17) uit Breda kreeg een behandeling in een Duitse kliniek voor de ziekte van Lyme © Sandra Naninck

Lichaam van Lisan (17) uit Breda verwoest door ziekte van Lyme, behandeling in Duitsland geeft eindelijk hoop

BREDA - ,,Een maand geleden kon Lisan niet langer dan vijf minuten lopen. Nu wandelen we iedere avond samen een half uur door de wijk. Ongelooflijk!”, zegt de moeder van Lisan Donkers (17). Door een tekenbeet op haar zevende kreeg de Bredase de ziekte van Lyme, wat een verwoestende uitwerking op haar lichaam had. Ze kon bijna niks meer, maar na eindelijk een behandeling in een Duitse kliniek te hebben gekregen, is er een sprankje hoop. 

,,Een dagje shoppen kon ik niet meer en soms vergat ik wat ik tien seconden geleden zei”, zei Lisan in juli tegen deze site. Ze was wanhopig: haar lichaam liet het volledig afweten tien jaar na de tekenbeet. Ze zag haar toekomstdromen uiteenvallen en ze was ontroostbaar. Toen ze een paar maanden geleden zomaar door haar benen zakte en niet meer verder kon, ontdekte ze pas dat ze écht ziek was. ,,Ik was aan het fietsen, maar mijn benen trilden enorm. Toen ik afstapte zakte ik naar de grond. Ik kon niet meer.” Daardoor kwam Lisan al op jonge leeftijd in een rolstoel te zitten.

Uit tests bleek dat Lisan hoort bij de twee procent van de mensen die na een tekenbeet niet geneest en almaar zieker wordt. Maar geen arts in Nederland kon een goede behandeling voor de Bredase vinden en ze kreeg te horen dat ze was uitbehandeld. Daardoor zette de familie noodgedwongen een crowdfundactie op. Onbekenden zamelden in korte tijd 35.000 euro in, nadat deze site aandacht besteedde aan het gevecht van Lisan tegen de vernietigende ziekte. Ze kon daardoor uitwijken naar Duitsland, waar de ziekte van Lyme met stamceltherapie behandeld wordt.

Verwoestende ziekte

Maar de stamceltherapie kon niet doorgaan, iets waar de familie alle hoop op had gevestigd. ,,Helaas was haar lichaam veel te zwak en kon ze die behandeling helemaal niet aan”, kreeg haar moeder Sandra Naninck te horen van de artsen. 

In plaats daarvan kreeg Lisan in oktober immuuntherapie, waarvoor ze drie weken aan infusen in de Duitse kliniek zat en haar lichaam op alles werd onderzocht. De Duitse artsen kwamen erachter dat haar lichaam door de tekenbeet een opeenstapeling van aandoeningen heeft. Bacteriën die in de darmen voor de afbraak van voedsel moeten zorgen ontbreken in haar lichaam, haar blaaswand is chronisch ontstoken én de oorzaak voor haar extreme haaruitval werd gevonden: een tekort aan vitaminen die haar lichaam niet goed konden opnemen. 

Quote

Eindelijk heeft Lisan weer wat kleur in haar gezicht! Ik kan je niet uitleggen wat dat met me doet.

Sandra Naninck
Volledig scherm
Lisan Donkers (17) heeft de ziekte van Lyme van een teek gekregen toen ze 7 jaar was. © Sandra Naninck

De eerste dagen van de behandeling druppelden de uitslagen binnen. ,,Er is vorige maand zoveel aan het licht gekomen. Het is ongelooflijk dat dit binnen enkele dagen in Duitsland lukte, terwijl dat in Nederland in zes verschillende ziekenhuizen niet lukte.” Nu kan Lisan gerichtere medicatie krijgen, waardoor ze stukje bij beetje kan aansterken. 

Samen weer kunnen wandelen

,,Inmiddels zijn we weer een week in Nederland. De behandeling is dus nog in een vroeg stadium maar er zijn al resultaten zichtbaar. Eindelijk heeft Lisan weer wat kleur in haar gezicht! Ik kan je niet uitleggen wat dat met me doet. Mijn meisje heeft na jaren eindelijk weer blosjes. Ongelooflijk!” Ook kan ze af en toe iemand weer op bezoek laten komen, wat maanden geleden voor het laatst kon.

Dat haar immuunsysteem nu veel te zwak is voor een zware ingreep als stamceltherapie, betekent niet dat dit in de toekomst niet alsnog kan gebeuren. Als eenmaal de ergste problemen aangepakt zijn en Lisan een stuk sterker geworden is, kan de therapie plaatsvinden. ,,Die gaat dan de enorme boost geven waarmee de Lyme bacterie aangepakt kan worden. We hebben nog een lange weg te gaan dus.”

In samenwerking met indebuurt Breda