Volledig scherm
Wethouder Greetje Bos - op een foto uit begin 2019 - waar ze symbolisch het laatste zonnepaneel vastschroeft op het dak van de evenementenhal op Breepark. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

‘Meer bossen en zonneparken in Breda om klimaatdoelen te halen’

BREDA - Meer bossen aanplanten en gebruik maken van zonneparken om woningen te verwarmen. Dat zijn enkele ideeën die wethouder Greetje Bos (VVD) verder wil onderzoeken. Die komen bovenop de maatregelen die Breda al in gang heeft gezet om de C02-uitstoot te reduceren. 

Bos reageert daarmee op een kritisch rapport van de Rekenkamer die constateert dat Breda tussen 2008 en 2018 geen enkel klimaatdoel heeft gehaald. De gemeenteraad heeft inmiddels twee sessies aan het rapport gewijd. De wethouder erkende daarin dat Breda - net als vrijwel alle andere gemeenten -  achterblijft bij de doelstellingen. 

Windmolens

De eerste tien jaar van het klimaatbeleid is volgens Bos veel voorbereidend werk gedaan. "We verwachten dat de CO2-reductie de komende jaren tot wasdom komt met een aantal grote projecten zoals de zonneweiden die zijn aangelegd en de windmolens die bij de A16  komen. Dat is nog niet voldoende om het einddoel te halen, maar er gebeurt ook veel op landelijk niveau waardoor de versnelling wel degelijk gaat komen,” aldus Bos.

Maar Bos kwam ook nog met eigen nieuwe invalshoeken. “De Europese Commissie wil volgens de green deal dat er veel nieuwe bossen in Europa komen. Dat leidt zonder twijfel tot een forse C02-reductie.”

Zonnethermie

Verder wil de wethouder kijken naar zonnethermie. Met die techniek wordt geen stroom opgewerkt, maar wordt het warmtenet voorzien van warm water, dat vervolgens woningen kan verwarmen. Zonnethermie wordt in Nederland nog niet op grote schaal gebruikt. Wel zijn er plannen om in Groningen een groot zonnepark aan te leggen voor deze toepassing. “Wellicht dat er in Breda ook mogelijkheden zijn voor dergelijke zonneweiden in het buitengebied”, aldus Bos. 

Conferentie

Omdat het halen van de klimaatdoelen ingrijpende maatregelen vereist, is het volgens de Rekenkamer nodig om maatschappelijk draagvlak te vinden. De kamer stelt voor een grote stadsbrede conferentie daarover te houden.  

Bos omarmt het idee voor voor zo'n conferentie, die wat haar betreft in het tweede kwartaal van dit jaar plaats vindt. De gemeente gaat dit jaar het klimaatbeleid voor de periode 2021 tot 2015 vaststellen en de uitkomsten van de conferentie kunnen daar in worden meegenomen. 

Gezonde ambities

In een van de sessies suggereerde Joep Taks van 50PLUS dat de klimaatdoelen die in 2008 zijn geformuleerd wellicht te hoog gegrepen waren. Han Wieringa van de Rekenkamer was het daar niet mee eens” “Het zijn nog steeds gezonde ambities en ze zijn in het huidige coalitieakkoord ook nog eens herhaald”.

In samenwerking met indebuurt Breda