Meer dan 360 patiënten verhuisd naar nieuwbouw Amphia, Floor de Zwart is de eerste

foto-serie + videoBREDA – De zeventien maanden jonge Floor de Zwart was vrijdagochtend de eerste patiënt in de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht.

Is een ziekenhuisverblijf voor kleine kinderen al een ervaring, een verhuizing als die vrijdag in Breda plaatsvindt is al helemaal ingrijpend. Cliniclowns zorgen voor een vrolijke noot bij de verhuizing van de kinderafdeling van het Amphia.

Voorzitter Olof Suttorp van de raad van bestuur van Amphia ontving Floor samen met haar vader Nick na aankomst in het ziekenhuis. Even daarvoor is ze met een speciale vrachtwagen overgebracht van de locatie Langendijk naar Molengracht.
Voor het meisje had Suttorp een knuffel, vader Nick kreeg een bos bloemen.

Quote

Ze hebben ons goed voorbereid op de verhuizing

Nick de Zwart, Vader van Floor

“Een spannende dag, dat zeker", zegt Nick. “Maar ze hebben ons goed voorbereid op de verhuizing. Alles is heel goed uitgelegd. En het tripje van Langendijk naar hier is prima verlopen.”
Floor is zeventien maanden en een tijdje geleden merkten haar ouders dat ze mank begon te lopen. “Ze kon toen net lopen en we dachten dat het overbelasting was. Maar dat bleek een bacterie te zijn.  En daarom moest ze naar het ziekenhuis. Ze krijgt vier keer per dag via een infuus antibiotica toegediend. We merken nu al verbetering. Ze moet hier nog vijf dagen liggen.”

362 patiënten

In totaal worden vandaag 362 patiënten naar de nieuwbouw van het Amphia overgeplaatst. Onder wie 44 mensen die vanuit de locatie Langendijk worden overgebracht. Van de bestaande bouw naar de vier nieuwe torens gaat het voor een groot deel via de 250 meter lange tunnel.

Tent

Speciale trucks zijn ingezet voor het vervoer van de patiënten van Langendijk. Bij de Spoedeisende Hulp is een tent neergezet. Daar worden patiënten uitgeladen. Per rit worden vier patiënten vervoerd. Onder begeleiding van een agent op een motor en een verkeersbegeleider, ook op een motor. Verder zijn 35 verkeersregelaars ingezet die de verkeerssituatie onderweg goed in de gaten houden. Met maximaal 30 kilometer per uur gaat het over de Bredase wegen.

Enorme bedrijvigheid

De enorme logistieke operatie is vanochtend om half negen begonnen en duurt de hele dag. In het ziekenhuis aan de Molengracht is sprake van enorme bedrijvigheid. Verhuizers, vrijwilligers, verpleegkundigen lopen door de lange gangen met karretjes en andere transportmiddelen, in allerlei soorten en maten, om spullen te vervoeren.

Quote

Ik zie vandaag alleen maar vrolijke mensen

Olof Suttorp, Voorzitter raad van bestuur Amphia

Een gecontroleerde chaos, van grote stress onder ziekenhuismedewerkers lijkt geen sprake. Voorzitter Olof Suttorp van de raad van bestuur: “Ik zie alleen maar vrolijke mensen. Ik heb nog weinig mensen die gesproken die het geen leuke dag vinden.”
Suttorp noemt deze dag van de verhuizing een ‘groot moment’. “Niet alleen voor de Amphia-gemeenschap, maar natuurlijk ook voor de stad Breda en de hele regio.” 

‘Uniek voor Nederland’

De Amphia-baas noemt het nieuwe ziekenhuis ‘uniek voor Nederland'. “Het is een heel bijzonder ziekenhuis, gebouwd om de patiënten heen. We zijn in dit land gewend dat ziekenhuizen worden gebouwd om de afdelingen heen waar medisch-specialisten werken. Wij hebben voor een meer integrale aanpak gekozen, waarbij de patiënt centraal staat. Daaromheen vinden alle medische processen plaats.”

Controlekamer

Projectleider nieuwbouw Gerard Jacobs zit in de ‘controlekamer’ van waaruit de hele operatie wordt gecoördineerd. Hij toont geen tekenen van stress, ‘nee hoor, ik ben happy zoals het nu gaat'. “Het loopt allemaal prima.” 

Op een groot scherm kan hij zien hoe de trucks met patiënten hun weg door Breda volgen, van Langendijk naar Molengracht. “Het weer is goed, gelukkig beter dan gisteren. En we zien dat er nu geen enkele file in Breda is. Dat is ook heel positief.”
Calamiteiten hebben zich vooralsnog niet voorgedaan. “Als er iets gebeurt waar we niet in hebben voorzien, dan grijpen we als crisiscoördinatieteam in en bedenken we een oplossing.”Zie hieronder de verhuizing in beeld.

Volledig scherm
Verhuizing van de patienten van Langendijk naar Molengracht. De veel te vroeg geboren en 3 weken oude Mats en zijn ouders zijn aan het inpakken voor de verhuizing. © Pix4Profs/Joyce van Belkom
Volledig scherm
Floor de Zwart is de eerste patient in het nieuwe Amphia ziekenhuis. Zij en haar vader Nick worden welkom geheten door Olof Suttorp, voorzitter van de raad van bestuur van Amphia. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Ook de pas 3 weken oude Mats, die 8 november geboren werd in Amphia Langendijk, wordt verhuisd naar de Molengracht. Vader Hans van Gool kijkt nog even of alles goed is. Mats werd 7 weken te vroeg geboren en verhuist van de afdeling neo-nathalogie op Langendijk naar die in het nieuwe ziekenhuis. © Peter Ullenbroeck
Volledig scherm
Ontvangst aan de nieuwbouw aan de Molengracht. © Tom van der Put/Pix4Profs
Volledig scherm
Ontvangst aan de nieuwbouw aan de Molengracht. © Tom van der Put/Pix4Profs
Volledig scherm
Speciale trucks zijn ingezet voor het vervoer van patiënten van Langendijk naar Molengracht. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Vertrek van transport aan de vestiging van Amphia Langendijk. © Tom van der Put
Volledig scherm
Projectleider nieuwbouw Gerard Jacobs in de ruimte van waaruit de hele operatie gevolgd en gecoördineerd wordt. "We houden natuurlijk met allerlei scenario's rekening. Maar vooralsnog zijn er geen calamiteiten." © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Floor de Zwart is de eerste patient in het nieuwe Amphia ziekenhuis. © Cliniclowns zorgen voor een vrolijke noot bij de verhuizing van de kinderafdeling van het Amphia.
Volledig scherm
Patiënten worden van de bestaande naar de nieuwbouw gebracht door de 250 meter lange tunnel © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Floor de Zwart is de eerste patient in het nieuwe Amphia ziekenhuis. © Cliniclowns zorgen voor een vrolijke noot bij de verhuizing van de kinderafdeling van het Amphia.

In samenwerking met indebuurt Breda