Buurtbewoners zoeken elkaar op voor de woning in Breda waar Willem Witteveen, Lidwien Heerkens en hun dochter Marit woonden.
Volledig scherm
Buurtbewoners zoeken elkaar op voor de woning in Breda waar Willem Witteveen, Lidwien Heerkens en hun dochter Marit woonden. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

MH17-slachtoffer Willem Witteveen krijgt straatnaam in Breda

BREDA - Het nog aan te leggen woonhofje tussen de Burgemeester Passtoorsstraat en de Cartier van Disselstraat in Breda wordt vernoemd naar Nederlands rechtsgeleerde en voormalig senator Willem Witteveen. Dat heeft de gemeente Breda maandag bekendgemaakt.

Het terrein waar voorheen een tuincentrum stond wordt vanaf de start van de sloop/bouw omgedoopt tot het Willem Witteveenhof. Witteveen en zijn gezin woonden in de Burgemeester Passtoorsstraat ten tijde van de ramp met MH17, waarbij hij samen met zijn echtgenote en dochter omkwamen.

Het initiatief om het woonhof te vernoemen naar Willem Witteveen komt van de projectontwikkelaar en de (oud)eigenaar van het tuincentrum die de oud-buurtbewoner op deze manier de laatste eer wilde betuigen voor zijn zeer te prijzen staat van dienst. 

Willem Johannes Witteveen (5 mei 1952-17 juli 2014) was een Nederlands rechtsgeleerde en oud Eerste Kamerlid. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij aansluitend als wetenschappelijk medewerker Staatsrecht actief is geweest. Op 1 juni 1988 promoveerde hij cum laude in de rechtsgeleerdheid.

Van 1990 tot aan zijn overlijden in 2014 was hij hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan Tilburg University. Samen met zijn partner en dochter kwam Willem Witteveen om bij de vliegtuigramp Malaysia Airlines-vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. Op het moment van overlijden woonde Willem Witteveen samen met zijn gezin in de Burgemeester Passtoorsstraat te Breda.

In samenwerking met indebuurt Breda