Volledig scherm
Het beeld Hercules is weer terug in het Valkenberg in Breda © Ralph van Wolffelaar

Na twee jaar zet Hercules weer voet aan de grond in het Valkenberg

BREDA - Na twee jaar afwezigheid prijkt Hercules weer fier op zijn sokkel in het Valkenberg. Het standbeeld is in ere hersteld en woensdagochtend teruggeplaatst op zijn vertrouwde plek.

De Romeinse held heeft ook in Breda een heftig verleden. 

Het beeld, dat Hercules toont met de huid van de Nemeïsche leeuw, kreeg in het verleden immers meerdere keren te maken met vandalisme. In 2004 werd de replica onthoofd en ook diverse keren met de tekst ‘Vuile Jan’ beklad.

De kuil met Hercules was altijd een hangplek. Tot 2018 was het kunstwerk het doelwit van vandalen. Het beeld bleek toen verweerd en versleten. Het is destijds weggenomen van zijn sokkel en afgevoerd door Gemeente Breda.

Terugkeer

Inmiddels is het beeld weer teruggekeerd. Maar dan wel van Italiaans marmer. Er is een 3D-scan gemaakt van het originele beeld. Vervolgens zijn met de hand details aangebracht om Hercules er weer mooi uit te laten zien. 

Met onderhoud van het plantsoen is in ieder geval rekening gehouden; door de bestrating kan er snel een bezem overheen. Het wordt een terugblik naar vroeger. In de sfeer van de baroktuin die het Valkenberg vroeger ooit was, met hagen en standbeelden.

In samenwerking met indebuurt Breda