Volledig scherm
Ontwerp Nelson Mandelaplein in Tuinzigt. Het plein gaat in het voorjaar van 2019 op de schop. Bron: Urban Synergy © Urban Synergy

Nieuw plein voor Tuinzigt in 2019

BREDA - Het Nelson Mandelaplein gaat in het voorjaar van 2019 op de schop. De herinrichting van de centrale plek in Tuinzigt was enigszins vertraagd. De werkzaamheden stonden eerder namelijk al voor dit jaar op de planning. 

,,De vertraging heeft te maken met de ontwikkelingen rondom de voormalige kerk bij het plein. Er moesten eerst plannen voor voldoende parkeergelegenheid worden gemaakt. Nu die plannen er zijn, kan de realisatie van het plein ingepland worden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Nu heeft het plein vlakbij het winkelcentrum nog een wat troosteloos, grijzig aangezicht, met hier en daar een obstakel om over te skateboarden. Straks krijgt de plek een volledig nieuw uiterlijk. In het midden komt weer een pleintje, met bankjes aan de zijkant en een waterpartij in het midden. Daar omheen wordt het groen. Met gras om op te spelen, bomen, struiken en natuurlijke speeltoestellen. Zandpaadjes gaan een weg banen door het groen. 

Met de buurt

Het ontwerp is gemaakt door Urban Synergy. Het bureau was sinds begin 2017 met de bewoners van Tuinzigt in overleg over hoe het vernieuwde plein er uit moet gaan zien. Meermaals gingen de mensen van het ontwerpbureau de wijk in, onder andere met een maquette van de plek. 

Begin dit jaar werd het definitieve ontwerp van de herinrichting gepresenteerd aan toenmalig wethouder Patrick van Lunteren. Komend voorjaar zouden de plannen werkelijkheid moeten gaan worden. ,,Die realisatie zal worden uitgevoerd zoals met de buurt en Urban Synergy is ontwikkeld en afgesproken”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

,,We starten met de herinrichting van het Nelson Mandelaplein in het voorjaar van 2019. De herinrichting zal drie à vier maanden in beslag nemen. Als we eerder zouden beginnen, dan zou de winter voor vertraging kunnen zorgen, waardoor het plein onnodig lang opgebroken zou zijn.”

Volledig scherm
Ontwerp Nelson Mandelaplein in Tuinzigt. Het plein gaat in het voorjaar van 2019 op de schop. Bron: Urban Synergy © Urban Synergy

In samenwerking met indebuurt Breda