Volledig scherm
In het café van Frontaal is een groot aantal eigen bieren van de tap verkrijgbaar. © Paul Verlinden

Nieuwe aandelen Brouwerij Frontaal gaan rap van de hand

BREDA - Nog geen anderhalf uur nadat  zaterdagmiddag een nieuwe crowdfundingactie voor Brouwerij Frontaal van start ging, stond de teller al op 44.000 euro. “Een mooie start”,  zegt Roel Buckens, oprichter van het Bredase bedrijf, zaterdag tijdens de open dag van de brouwerij.  

Tot voor een jaar was Buckens de enige eigenaar van Frontaal. Maar daar kwamen 629 aandeelhouders bij, die samen acht ton investeerden via een crowdfunding die destijds werd gehouden. Zij kregen daarmee samen 32 procent van de aandelen in hun bezit. De rest hield Buckens zelf. 

Faam-fabriek

Het geld werd gebruikt voor het opzetten van een brouwinstallatie in de voormalige Faam-fabriek. Daarvoor zat Frontaal op bedrijventerrein Stek in Breda, maar daar was het bedrijf uit zijn jasje gegroeid. 

De brouwinstallatie in De Faam is in augustus in gebruik genomen, nadat in het voorjaar al een Frontaal-café in oude snoepfabriek was geopend. Inmiddels werken er tien mensen bij Frontaal. Nu de installatie draait, is het tijd voor een volgende investering.

Houten vaten

“We willen onder andere investeren in apparatuur om het productieproces te versnellen,” zegt Buckens. Verder zijn er extra houten vaten nodig voor het rijpen van bier, moet een etiketteermachine worden aangeschaft en is er werkkapitaal nodig om voorraden te financieren.

Met de nieuwe actie wordt gemikt op 250.000 tot 400.000 euro, wederom via aandelenuitgifte. De huidige aandeelhouders hoeven niet bang te zijn voor verwatering van hun belang, zegt Buckens. “Ik verkoop een deel van mijn eigen aandelen.” Dat zal maximaal 16 procent van het totaal zijn, zodat hij een meerderheidsbelang houdt.  

210.000 liter

Vorig jaar produceerde Frontaal 130.000 liter bier. Dit jaar wordt dat naar verwachting 210.000 liter. Die snelle groei, is een bevestiging van wat vorig jaar in het vooruitzicht werd gesteld. “Aandeelhouders zien dat het ook écht gebeurt. Verschillende van hen hebben al gezegd dat ze nu aandelen bij gaan kopen", aldus Buckens. 

Volledig scherm
De brouwinstallatie van Frontaal in de oude productiehal van De Faam. © Paul Verlinden

In samenwerking met indebuurt Breda