Volledig scherm
Het kunstwerk van Amok Island aan de Vincent van Goghstraat in Breda. © Edwin Wiekens

Nieuwe Bredase Blind Wall eert Vincent van Gogh

BREDA - In opdracht van Blind Walls Gallery heeft kunstenaar Amok Island een grote schildering van een aardappelplant aangebracht aan de Vincent van Goghstraat in Breda.

Kunstenaar Amok Island, geboren in Nederland maar woonachtig in Australië, baseert zijn schilderingen op lokale flora en fauna. Zijn ontwerpen zijn geïnspireerd op wetenschappelijke illustraties, in dit geval op die van een aardappelplant. 

Het idee voor een aardappelplant komt voort uit de nabij gelegen Gasthuisvelden en uit de naam van de straat waar de schildering is aangebracht, de Vincent van Goghstraat. 

De Gasthuisvelden zijn vernoemd naar het oude Katholieke Gasthuis aan de Haagdijk, waar ‘behoeftige zieken’ en ‘oude van dagen’ werden verzorgd. De omliggende velden werden gebruikt als moestuin en akkers waar ook aardappelplanten groeiden. De link met de Vincent van Goghstraat is duidelijk: één van de beroemdste werken van de kunstenaar is De Aardappeleters.

Blind Walls Gallery is ‘hét museum op straat’ in Breda en omvat inmiddels een collectie van ruim 85 muurschilderingen gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle muurschilderingen zijn geïnspireerd op verhalen uit de stad. 

  1. Bud is een bier waarvoor je je stoel uitkomt: ‘We mikken op een jonge, diverse groep’
    VIJF VRAGEN OVER 'BUD'

    Bud is een bier waarvoor je je stoel uitkomt: ‘We mikken op een jonge, diverse groep’

    Bezoekers aan het Nederlandse hoofdkantoor van AB InBev in Breda kunnen er niet omheen: ‘The King of Beers’, zoals Bud in de VS wordt geprofileerd, is breed afgebeeld op de balie bij de entree. Ook elders in het gebouw is Bud (ook wel Budweiser in Amerika) minstens zo prominent aanwezig als Jupiler, Hertog Jan en Leffe, merken waarmee het Belgisch-Braziliaanse concern in Nederland vooral bekend is.

In samenwerking met indebuurt Breda