Volledig scherm
Atlete Nadine Broersen afgelopen zomer bij demonstratie hordelopen in de Willemstraat in Breda. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

NK Atletiek in Breda in 2021: polsstokhoogspringen op de Grote Markt?

UPDATEDe Nederlandse kampioenschappen atletiek zijn in 2021 in Breda. De centrale locatie is dan het complex van Sprint bij het Mastbos. Niet uitgesloten is dat er ook enkele onderdelen in binnenstad zijn. “Polsstokhoogspringen op de Grote Markt zou gaaf zijn,” zegt wethouder Daan Quaars. 

Dit jaar is de NK Atletiek van 26 tot en met 28 juni in Den Haag. De Atletiekunie heeft nu ook de NK-steden voor de 2021 (Breda) en 2022 (Apeldoorn) aangewezen. Data zijn nog niet bekend. “Dat is afhankelijk van de internationale atletiekagenda. Waarschijnlijk is het in Breda begin juli,” aldus voorzitter Paul Alberts van AV Sprint. 

Kers op de taart

Alberts noemt het fantastisch dat het gelukt om de NK Atletiek naar Breda te halen. “Wij hebben al diverse grote toernooien georganiseerd, zoals de NK voor junioren. Maar dit wordt de kers op de taart. Het zijn iets minder atleten dan bij een junioren-NK, maar je krijgt nu te maken met meer bezoekers en aanwezigheid van pers en televisie. Alles moet tip top in orde zijn.”

Vrijwel alle wedstrijden zijn baan- of complex-gebonden. Zo is er tijdens de NK geen marathonwedstrijd waarvan het parcours door de omgeving van Breda had kunnen lopen. Dat kampioenschap wordt immers altijd gehouden tijdens een van de grote stadsmarathons.

Grote Markt

Wel willen Sprint en de gemeente Breda enkele wedstrijden naar de stad halen. “Wij zijn serieus in gesprek om te kijken of er een, twee of drie onderdelen in de binnenstad gehouden kunnen worden”, zegt wethouder Quaars. 

Polsstokhoogspringen op de Grote Markt is een serieuze optie, zegt Alberts. “Dat zou heel spectaculair zijn. Maar je kunt ook denken aan een onderdeel als verspringen. De Grote Markt is elk geval nadrukkelijk in beeld.” Een eventuele andere optie is de Willemstraat. Daar werden deze zomer al demonstraties met hordelopen gehouden door topatlete én Sprint-lid Nadine Broerse. 

Sprint-talenten

Sprint heeft zelf enkele leden die hoge ogen zouden kunnen gooien bij de NK in eigen huis. Behalve Broerse, zijn dat met name Pieter Braun en Anouk Vetter (alle drie actief op de meerkamp). “En mogelijk zijn er tegen die tijd nog enkele jonge talenten doorgebroken,” zegt Alberts. 

Sprint wordt bij de organisatie van het NK ondersteund door de buren van hockeyclub BH&BC Breda. De velden van die club kunnen worden gebuikt door atleten voor de warming-up. Mogelijk worden er ook tenten voor de organisatie geplaatst. Sprint zal het eigen complex eveneens flink op moeten tuigen. Zo komen er rond de hele baan tribunes. 

In samenwerking met indebuurt Breda