Volledig scherm
Beer samen met mama Sabrine Jongmans (38) aan de slag om creatieve oliebollen te bakken. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Oliebollen bakken in Breda: ‘Genoeg om misselijk het nieuwe jaar in te gaan'

De 8-jarige Beer Jongmans uit Breda wordt met de minuut enthousiaster. Deze 'Oliebollen Experience' in Golden Tulip Keyser in het kader van Betoverend Breda bevalt 'm prima.

Lustig combineert hij erop los met de voorhanden zijnde ingrediënten. Want, zo zegt kok Paul van Heesch: ,,De sky is the limit als het om oliebollen gaat. Alles kan.''

En dus spelen de achttien deelnemers, nadat ze het basisdeeg gemaakt hebben, naar hartenlust. Appeltjes, bananen, peren. Rozijnen, gember, noten, kokos. Kaneel, kerrie, cacao, karamel. Chili, suiker, chocolade. Zelfs gebakken aardappeltjes en spekjes komen tevoorschijn. ,,Genoeg om misselijk het nieuwe jaar in te gaan'', grijnst Van Heesch vooraf. 

Beer is samen gekomen met moeder Sabrine. Vooraf werd gesteld dat eenieder zo'n twintig oliebollen mee naar huis zou kunnen nemen, maar dat lijken er toch al gauw meer te worden. Genoeg in ieder geval voor de Jongmansen. ,,Misschien kunnen we onze buren dan ook wat geven'', denkt Beer hardop na. 

Exotisch en mierzoet

Hun creaties? Cranberry met rozijnen en pruimen in een bakje. Appel en karamel in een ander. En cacao, banaan en sinaasappel. Die laatste naar voorbeeld van Van Heesch, die voor de gelegenheid tientallen oliebolletjes had klaargezet. Van exotisch tot mierzoet en hartig. De Hoevense Lieke Rubbens is ook al gauw enthousiast.

,,Vanmorgen leek het me nog wat suf, maar dat blijkt het dus echt niet te zijn. Het is superleuk!'' Ze heeft echter wat twijfels bij haar rode peper met vijgen-combinatie. ,,Ik ga steeds extremer denken, merk ik. Dit erbij, dat erbij.‘’

Quote

Je steelt elkaars ideeën en dat is goed. Grappig hoe iedereen meedenkt met elkaar

Tommie van der Heijden

Tommie van der Heijden uit Breda haalt zijn inspiratie uit wat de anderen maken. ,,Je steelt elkaars ideeën en dat is goed. Grappig hoe iedereen meedenkt met elkaar.''

Hij is met name benieuwd naar zijn chili met kokos en suiker. Beer loopt wat rond van deelnemer naar deelnemer. Hij geeft gemeende suggesties. Stroopwafel; wellicht past daar wel sinaasappel bij? In de keuken, waar de oliebollen in de frituur gaan, wordt het ietwat chaotisch. 

Niet efficiënt

Leermomentje, noemt Van Heesch het. ,,Vier pannen voor achttien man is niet te doen. Iedereen vindt het gezellig, maar efficiënt is het niet. Dat moeten we volgend jaar toch anders doen.”

  1. Unieke hockeywedstrijd bij Push Breda: een wedstrijd met alleen maar mannen van boven de 80 jaar

    Unieke hockeywed­strijd bij Push Breda: een wedstrijd met alleen maar mannen van boven de 80 jaar

    BREDA - Vlak voor aanvang van de interland Nederland - Engeland spreekt Oranje-captain Walter Hagedoorn zes jeugdleden van hockeyclub Push liefdevol toe. ,,Wij zijn niet jong en oud, maar allemaal hockeyers. Kom straks maar kijken hoe wij het doen”, klinkt het gemeend. De jongens knikken onder de indruk en wonen de wedstrijd inderdaad bij. Ze zijn 8, 9 jaar oud. Hagedoorn wordt deze zomer 84.

In samenwerking met indebuurt Breda